Hoe installeer je een pelletkachel?

Hoe installeer je een pelletkachel?

Een pelletkachel verspreidt een heel behaaglijke warmte en is een zuinige en milieuvriendelijke manier om energie op te wekken. Om ervoor te zorgen dat je pelletkachel optimaal werkt, moet je met een aantal richtlijnen rekening houden. Wij leggen je uit hoe je zelf een pelletkachel installeert.

Materiaal

De pelletkachel en al het bijhorende installatiemateriaal vind je in je doe-het-zelfzaak.

Bepalen waar je de pelletkachel installeert

  • Vooraleer je aan de installatie begint, moet je eerst en vooral de plaats van de pelletkachel bepalen. Daarvoor hou je rekening met waar de schouw zich bevindt. Door leidingen en ellebogen te gebruiken, kan je de kachel ook elders in je woonkamer plaatsen.
  • Wanneer de pelletkachel je hoofdverwarming vormt, installeer je ze best in het midden van je woning zodat de warmte zich gelijkmatig over de ruimte verspreidt.
  • Zorg ervoor dat de kamer waar de kachel zich bevindt voldoende verlucht wordt zodat er genoeg verse lucht wordt aangevoerd. Een constante ventilatie is belangrijk!
  • Tenzij de pelletkachel volledig autonoom functioneert, is een elektrische voeding dikwijls nodig om de kachel aan te zetten. Denk er dus aan om in de buurt van de kachel een stopcontact te voorzien.
de ideale locatie voor een pelletkachel

De schouwbuis installeren

  • Bij een pelletkachel wordt de rookafvoer geregeld door een ventilator en een schouw die volgens de regels van de kunst is gebouwd en geïnstalleerd. Als je nog niet beschikt over een schouwbuis, doe je best een beroep op een specialist zodat de leidingen juist zijn geplaatst en de veiligheid is verzekerd.
  • Voor een optimaal rendement is een goede luchtafvoer essentieel. Gebruik dus een buis en aangepaste verbindingsstukken die ervoor zorgen dat de schouwbuis perfect gedicht is. Zo vermijd je dat er verbrandingsgassen ontsnappen wanneer de schouw defect geraakt. Als referentie gebruik je best de Europese ECE-norm.
  • De buis die de pelletkachel met de schouw verbindt, moet zo kort mogelijk zijn (maximum 2 à 3 meter). Zorg ervoor dat je de buis zo verticaal mogelijk plaatst. Beperk dus zo veel mogelijk horizontale afstanden.
  • De schouwbuis moet geïsoleerd worden en mag geen enkel ander verwarmingsapparaat bedienen.

De pelletkachel installeren

  • Installeer de kachel op de voorziene plaats en controleer of de buis voor de rookafvoer goed is aangesloten. Het elektrische snoer mag in geen geval in contact komen met de warme onderdelen van de kachel.
  • Let erop dat je de minimale veiligheidsafstand tot de wanden respecteert. Die vind je in de gebruiksaanwijzing. Standaard wordt er minstens 20 cm voorzien, zowel achter de kachel als aan de zijkanten. Als je de pelletkachel in de buurt van een brandbare wand (bijvoorbeeld in hout) plaatst, moet je die beschermen.
  • De ondergrond moet stabiel zijn en de vloerbekleding moet uit brandwerend materiaal bestaan. Als dat niet het geval is, plaats dan een beschermingslaag (in glas of staal) tussen de vloer en de kachel.
  • Zodra de kachel op de juiste manier is geïnstalleerd, moet je de stekker gemakkelijk in het stopcontact kunnen steken.
Een pelletkachel installeren is dus niet altijd even eenvoudig. Om de veiligheid te garanderen, is het belangrijk dat je het ook correct doet. Vertrouw je het toch niet helemaal? Aarzel dan niet om hulp te vragen aan de leverancier!

Stockeren van de pellets

  • Zodra je pelletkachel is geïnstalleerd, moet je een plek zoeken om de pellets te stockeren. Je moet ze droog bewaren en best niet te ver van de kachel want je hebt regelmatig een nieuwe lading nodig.
De pelletkachel is nu volledig geïnstalleerd. Je bent klaar om volop te genieten van de aangename warmte!
vrouw bij pelletkachel

Meer artikels over Pellet kachels