Gras zaaien: hoe pak je dat precies aan?

Wil je een groene gazon dat een ware lust is voor de zintuigen? Dan moet je op de juiste manier te werk gaan. Gras zaaien is de eerste stap naar een echt biljartlaken. Ontdek hier hoe je dat precies aanpakt en ga meteen aan de slag.

Wat heb je nodig?

Materiaal

  • Mest of compost
  • Graszaden
  • Zaaimachine

Gereedschap

  • Hark
  • Riek
  • Spade
  • Wals

Wanneer gras zaaien?

In de eerste plaats moet je rekening houden met de zaaiperiode. Er komen twee periodes in aanmerking:

  • Voorjaar: gras zaaien kan je doen van half april tot eind mei. Vochtig weer is ideaal. Let erop dat het ’s nachts niet te koud is.
  • Nazomer: Ook hier is vochtig weer onmisbaar. September is de ideale periode, op voorwaarde dat het niet te warm is.

Gras zaaien in vier stappen

1. Het juiste type graszaden

Kies om te beginnen het type graszaad. Wil je een siergazon of speelgazon? Het heeft een impact op de keuze van de graszaden.

2. De ondergrond voorbereiden

Als de ondergrond niet perfect is voorbereid, zal je gras moeilijk groeien en is de kwaliteit navenant. De grond moet vooral vruchtbaar zijn. Daarvoor kan je meststoffen gebruiken. Indien nodig kan je de grond eerst omspitten. Kalkstoffen hebben eveneens een positieve impact op de vruchtbaarheid. Nadat je de ondergrond hebt bewerkt, is het belangrijk om hem te egaliseren.

3. Het graszaad inzaaien

Voor een perfecte gazon, moet je vers graszaad gebruiken. Per vierkante meter heb je zo’n 20 gram zaad nodig. Om het je gemakkelijk te maken en ervoor te zorgen dat het graszaad gelijkmatig wordt verdeeld, is een zaaimachine ideaal. Daarna moet je het graszaad voorzichtig in de grond harken.

4. Het gras afwerken

Het is belangrijk dat de graszaden goed in de grond worden gedrukt. Anders dreigen ze weggeblazen of weggespoeld te worden. Voor een perfect resultaat, gebruik je hiervoor een wals.

Tot slot is het – zeker in de beginfase – belangrijk om het gras voldoende te besproeien. Doe dat ’s morgens of ’s avonds wanneer de zon niet schijnt. Maai het gras ook op regelmatige tijdstippen zodat het voldoende zuurstof krijgt.

Een mooie en groene gazon? Met dit stappenplan krijg je het voor mekaar!

30/05/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?