Gipsplaten tegen de muur plaatsen

Gipsplaten zijn een efficiënte en handige oplossing om je muren te bekleden. Daarna kan je overschilderen en ziet je interieur er feilloos uit. Bovendien kan je dit soort platen zonder problemen zelf plaatsen. Ontdek hier hoe je dat precies doet.

Voorbereiding

In vergelijking met een bepleistering bieden gipsplaten een aantal voordelen. Het gaat veel sneller vooruit, je hoeft het niet laten drogen en het vergt minder vakkennis. Gipsplaten worden niet alleen in woonkamers gebruikt, maar ook in bijvoorbeeld kelders. Controleer vooraf de staat van de muren op vocht en breng indien nodig eerste een isolatielaag aan. Daarna moet je berekenen hoeveel materiaal je nodig hebt: de gipsplaten zelf, maar ook de metalen profielen of houten latten en de schroeven.

Gipsplaten met metalen profielen

Met de metalen profielen maak je een structuur tegen de muur. Je moet ervoor zorgen dat de horizontale profielen niet in contact komen met de (bakstenen) muur. Ze worden op maat gezaagd. Daarna plaats je de verticale stijlen in de profielen. Laat er telkens ongeveer 60 cm tussen. Je hoeft ze niet vast te schroeven omdat ze later samen met de gipsplaten worden bevestigd. De uiteinden van de randprofielen worden om de 80 cm aan de muur bevestigd met snelbouwschroeven.

Gipsplaten met houten profielen

Je kan ook een houten structuur kiezen die uit horizontale latten bestaat. Je bevestigt ze om de 65 cm aan de muur. Je kan de gipsplaten horizontaal of verticaal bevestigen. De verticale methode is de meest handige en biedt meer stevigheid.

Gipsplaten bevestigen

Bevestig de eerste plaat in een hoek en werk van daaruit verder. De rand van de gipsplaten moet je ongeveer 1 cm van de grond houden. Controleer of de plaat waterpas staat en bevestig ze met schroeven in de profielen. Voor de afwerking gebruik je afwerkingspleister waarmee je de naden en de schroefgaten dicht. Tot slot ga je er met schuurpapier over zodat je een mooi egaal oppervlak krijgt.

27/05/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?