Genieten van de natuur in je eigen zwemvijver

Genieten van de natuur in je eigen zwemvijver
In een zwemvijver kan je volop in ‘natuurlijk’ water zwemmen. In tegenstelling tot een zwembad hoef je je geen zorgen te maken over chloor en rooddoorlopen ogen. Zwemvijvers bieden een aparte zwemervaring en dat verklaart hun populariteit. Een zwemvijver staat ook erg goed in je tuin. Waarmee moet je rekening houden bij het aanleggen van een zwemvijver?

Waterzuiverende planten

Het unieke aan een zwemvijver is dat het water proper blijft door waterzuiverende planten. De (goedaardige) bacteriën die in de planten aanwezig zijn, zorgen voor de zuivering van het water. Het water wordt met andere woorden op een 100% natuurlijke manier gefilterd. Een zwemvijver bestaat in feite uit twee delen: een zwembassin en een moeraszone. De zuiverende planten bevinden zich samen met een vulling van poreuze stenen in de moeraszone.

Voordelen van een zwemvijver

Als je in plaats van een zwembad voor een zwemvijver kiest, hoef je amper tijd te steken in onderhoud. Om het vuil op te vangen dat naar de bodem zakt, gebruik je best een skimmer (die je wel regelmatig leegmaakt). De planten in de zuiveringszone moet je af en toe snoeien. Je hebt verder geen last van insecten omdat het water constant in beweging is want dankzij een pomp circuleert het water voortdurend.

Zwemvijver aanleggen: aandachtspunten

Een zwemvijver aanleggen doe je op een zonnige plek in je tuin. Je moet uitgaan van een ruimte van minimum 60 vierkante meter. Om zo veel mogelijk zonnewarmte op te vangen, gebruik je best een donker zeil of een folie. Daarmee win je 2 tot 6 °C aan warmte. De vijver krijgt daardoor ook een natuurlijk uitzicht en de planten en de omgeving worden het mooist weerkaatst. Hij wordt volledig in de natuurlijke omgeving geïntegreerd en vormt een echte blikvanger in je tuin.