Geen saaie vakantie? 5x herfstdecoratie knutselen met de kinderen

Kastanjepoppetje

De eerste vakantie van het schooljaar staat voor de deur: de herfstvakantie! De kinderen zijn een hele week vrij en kunnen naar lieve lust spelen en ravotten. Een andere activiteit dat hen ongetwijfeld zal smaken? Herfstdecoratie knutselen! Het is niet alleen leuk, het zal je interieur ook meteen opfleuren. Geen idee wat je met de kinderen kunt maken? Haal hier dan alvast inspiratie voor de leukste herfstknutsels! 

Voor elk knutselwerkje in dit artikel zul je het bos moeten intrekken: gevallen bladeren, eikels, kastanjes, dennenappels… neem het allemaal mee! Meteen ook een extra leuke activiteit voor groot en klein: een gezellige boswandeling! 

#1: Herfstdecoratie knutselen met bladeren

Een vrolijke herfstslinger

Ben je geen handige harry, maar wil je wel leuke herfstdecoratie knutselen? Maak dan een herfstslinger! Het enige echte werk dat je daarvoor hoeft te doen, is de mooiste bladeren uit het bos meenemen. Laat die een nachtje drogen in een telefoonboek en hang ze vervolgens met een wasknijper aan een touwtje. Vind je wasknijpers niet zo mooi? Dan kun je ook met een naald door de steel van de bladeren prikken (doe dit zelf, de kinderen kunnen immers in hun vingers prikken!) en er zo een draadje doorsteken. Er een extra leuk exemplaar van maken, doe je door ook andere kleine items, zoals eikeltjes of takjes, toe te voegen aan de slinger. Mag het net iets meer zijn? Spuit de bladeren dan in een flashy kleur en of knip figuurtjes uit. De mooiste herfstslinger? Die is van jou en je kinderen!

Herfstslinger met goudgespoten bladeren

Een handige herfstkom

Het aangename aan het nuttige koppelen? Maak dan een schaal van bladeren! Je hebt daarvoor twee opties.

  1. Blaas een ballon op (meteen een leuke uitdaging voor de kinderen!) en lijm er de bladeren tegen. Behangerslijm is daarvoor ideaal. Wanneer alles goed opgedroogd is, kun de de ballon laten ploffen en voilà: je kom uit herfstbladeren is klaar!
  2. Heb je graag een stevige kom, bijvoorbeeld om er fruit in te leggen? Dan heb je iets sterkers nodig. De oplossing? Lijm wat bladeren rond een glazen kom die wel een make-over kan gebruiken. Wel opletten dat deze glazen schaal niet op de grond belandt!
Glazen schaal met herfstbladeren rond gelijmd

#2: Zeg het met bloemen

Verzamel tijdens je boswandeling niet enkele kleurrijke bladeren, maar neem ook meteen wat leuke takjes, bloemen en zelfs dennenappels of eikels mee voor een herfstgeïnspireerd bloemstuk! Om het extra herfstig te maken, kun je een pompoen als basis gebruiken. Snij zelf met een mes het topje eraf en laat de kinderen de pompoen verder uithollen met een lepel. Eens de pompoen leeg is, bedek je de bodem met een laag oasis, die je kan bekleden met alles wat je in het bos of tuin kon vinden.

herfstdecoratie knutselen met bloemen en een pompoen
Leuke bloemen gevonden in de tuin? Maak er een prachtig bloemstuk van!
bloemstuk in pompoen
Herfstdecoratie knutselen: leuk én mooi!

#3: De poppen gaan aan het dansen

Waar kinderen ook vaak dol op zijn? Gekke poppetjes en figuurtjes! Die kun je gemakkelijk zelf maken: verzamel wat kastanjes, eikels en dennenappels en laat je fantasie de vrije loop. Lijm de verschillende materialen tegen elkaar of verbind ze met een tandenstoker. Welk vreemd figuurtje zullen je kids creëren?

Poppetjes uit kastanjes
Laat je fantasie de vrije loop: hoeden, gekke armen, grappige oogjes… je poppetje kan het allemaal hebben!
Herfstpoppetje uit dennenappel en eikeltje
Schip ahoi, piraatjes! Deze zeerover is met lijm aan elkaar gekleefd, klaar om de zeven zeeën te veroveren!

#4: Gezelligheid eerst

Het is herfst en dat betekent dat het steeds minder lang licht is. Dé manier om het binnen in huis wat gezelliger te maken tijdens deze donkere dagen? Leuke kaarsjes! Dat soort herfstdecoratie knutselen is een fluitje van een cent. Geef je kaarsen dat extraatje door ze in een versierde mason jar te plaatsen, omringd door de leukste herfstitems. Wanneer je er ook nog een kaneelstokje bijlegt, heb je meteen een geurkaars!

Opgepast: bladeren en andere brandbare materialen alleen aan de buitenkant plaatsen, anders ontstaat er brandgevaar!

Kaarsen in mason jar met bladeren

#5: De herfstkrans

Een krans kan alleen met Kerstmis? Nee hoor, ook in de herfst kun je jezelf een mooi exemplaar knutselen! Haal je lijmpistool erbij en ga met de kinderen aan de slag: alles dat je in het bos vindt, kan dienen en kun je op de krans kleven! Wees wel gewaarschuwd: lijmen staat bijna synoniem met een knoeiboel. Hoewel je de lijm snel kan afwassen, zal een oud tafelkleed en speelkleren wel van pas kunnen komen!

Knutselen met kinderen met krans van kastanjes

Je hele interieur herfstproof maken? Hier vind je alvast wat inspiratie voor dé herfstkleuren van 2018!

28/10/2018

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?