Energie besparen in de woning: 30 tips

Energie besparen in de woning: 30 tips
Hoe energie besparen? Energie besparen is belangrijk: het levert je niet enkel een goedkopere energiefactuur op, het is ook goed voor het milieu! Wij geven 30 nuttige tips waarmee je jouw energieverbruik makkelijk en snel ziet dalen!

Energie besparen verwarming

1. Verwarm tot maximum 19 à 20 graden, dat is een gezonde en comfortabele omgevingstemperatuur. 2. Zet de thermostaat overdag één graad lager: zo maak je een energiebesparing van 7 procent op jouw stookkosten. 3. De kamerthermostaat al een uur voor vertrek of het slapen terugzetten op 15 graden, maakt ook een verschil. 4. Als je voor een langere tijd van huis bent (bijvoorbeeld tijdens een lang weekend of de vakantie), stel je de temperatuur best af op maximum 12 graden. 5. Stel jouw thermostatische kranen goed af. 6. Leg nooit iets op jouw radiatoren, zo vermindert het rendement. 7. Schakel jouw verwarmingsketel uit bij lange afwezigheid of in de zomer, want ook de waakvlam van jouw verwarmingsketel verbruikt energie. 8. Stof de verwarmingselementen goed af. Stof houdt de warmte vast; radiatoren regelmatig afstoffen zorgt dan ook voor een optimaal rendement.

Energie besparen met isolatie

9.  Sluit de deuren. Hou de deuren van niet-verwarmde ruimtes dicht, zo verspreid je de koude niet doorheen het huis. Hou ook de deuren naar de gang goed gesloten om warmteverlies te vermijden. 10. Sluit ’s nachts de gordijnen, rolluiken of blinden om warmteverlies te vermijden, zeker als je enkele beglazing hebt. Hang geen lange gordijnen voor de verwarmingselementen, want dan trekt de warmte weg via de ramen en krijgt de ruimte geen kans om op te warmen. 11. Vermijd tocht in jouw woning, een tochthond kan vaak wonderen doen! 12. Plaats een schuimrubberen omhulsel rond leidingen, zeker in de niet verwarmde delen van de woning. Ook zo haal je jou energieverbruik naar beneden! Schuimrubber is gewoon verkrijgbaar in jouw doe-het-zelfzaak.

Tips energie besparen met verlichting

13. Wanneer je een lamp hebt met een dimmer, dan gebruikt deze ook stroom als de lamp uit is. Je kunt dit voorkomen door de stekker uit het stopcontact te halen of door een aan- en uitschakelaar tussen de dimmer en het stopcontact te zetten. 14. Wil je elektriciteit besparen, laat dan niet onnodig veel buitenlampen branden.

Energiebesparende maatregelen voor tv, computer en opladers

15. Veel apparaten blijven altijd op stand-by staan. Dit gebruikt erg veel energie. Het is dan ook belangrijk dat je alle apparaten uitzet voor je gaat slapen. 16. Pas op voor sluipverbruik! De opladers van bijvoorbeeld uw tandenborstel, GSM of videocamera gebruiken ook stroom wanneer je ze ongebruikt in het stopcontact laat zitten. Wanneer je dus niets oplaadt, moet je ze ook uit het stopcontact halen. 17. Wanneer je jouw computer, printer of faxapparaat afsluit, verbruiken deze toch nog stroom als de stekker in het stopcontact blijft zitten. Energietip: plaats al deze stekkers in een verdeelstekker die je ’s avonds uit het stopcontact haalt.

Energiesparen met de wasmachine en de droger

18. Zet de wasmachine pas aan als ze vol zit. Het kost namelijk veel te veel energie om steeds een halve was te draaien. 19. Met de nieuwe wasmachines van tegenwoordig wordt de was ook op 40 graden erg schoon. Het is bovendien veel voordeliger om op 40 graden dan op 60 graden of meer te wassen. Dat is enkel aangeraden bij erg vuile was. 20. Het is natuurlijk beter om jouw was buiten te drogen te hangen, maar wanneer je dan toch een droogkast gebruikt is het belangrijk dat je jouw was eerst goed centrifugeert. Hierdoor hoef je de droogkast minder lang te laten draaien.

Energiesparende tips voor de keuken

21. Plaats altijd een deksel op de pot als je aan het koken bent. Jouw eten wordt niet alleen sneller gaar, je bespaart ook nog eens tot 50% energie. 22. Open niet voortdurend de oven om na te gaan of het eten gaar is. Zo verliest de oven veel warmte en dient hij steeds opnieuw de ovenruimte naar de juiste temperatuur te brengen. 23. Wanneer je iets uit de koelkast haalt, moet je de deur zo kort mogelijk open houden. 24. Ook dien je bij het plaatsen van de koelkast minimaal 10 cm tussen de muur en de achterkant van de koelkast laten. Hierdoor kan namelijk de warmte makkelijk achter de koelkast weg. Bovendien moet je kijken of de koelkast niet de hele dag in de zon of te dicht bij een verwarming staat. 25. Wanneer je een ingevroren product wil ontdooien, doe je dat best in de koelkast. De kou die namelijk tijdens het ontdooien vrijkomt, wordt door de koelkast gebruikt. De koelkast hoeft dan zelf even minder te koelen. 26. Ontdooi jouw diepvriezer regelmatig, een ijslaag van 2mm zorgt voor een verhoging van het energieverbruik van jouw diepvriezer van 10%.. 27. Vul de vaatwasser volledig en kies voor zuinige programma’s.

Energie besparing met warm water

28. Sta niet te lang onder de douche. Een korte krachtige douche kan even verkwikkend zijn als een uitgebreide douche. Bovendien verbruik je zo minder water. 29. Laat het water niet lopen terwijl je de afwas doet of je tanden poetst. 30. Installeer een spaardouchekop.   [gallery columns="2" include="3802, 3801"]