Een petanquebaan aanleggen: haal de Provence naar je tuin

Een petanquebaan aanleggen: haal de Provence naar je tuin
Heb je zin om op zomerse avonden samen met vrienden een gezapige activiteit te plannen? Dan is petanque ideaal. Het is plezierig, vergt niet veel inspanning en het enige wat je nodig hebt, zijn ballen en een veld. En een pastis of andere frisse drank mag uiteraard ook niet ontbreken. Een grote tuin of een verloren stuk grond is ideaal om te spelen. Een petanquebaan aanleggen kan je perfect zelf doen. Ontdek het hier!

Wat heb je nodig?

Materiaal
  • Fijn grind (of steenslag)
  • Dun touw (1 à 3 mm)
  • Stenen of houten bielzen
  • Sintels (of lava)
  • Grof zand
Gereedschap
  • Schop
  • Hark

Een petanquebaan aanleggen in 3 stappen

Stap 1. Terrein kiezen

Petanque kan op verschillende soorten ondergrond gespeeld worden, maar de beste ondergrond is los gestort en licht aangewalst fijn grind of fijne steenslag. Om te beginnen moet je bepalen waar je de petanquebaan wil aanleggen. Let erop dat je het terrein niet perfect glad maakt, de oneffenheden maken deel uit van het spel.

Stap 2. Terreinafbakening petanquebaan

Doorgaans heeft een petanquebaan een oppervlakte van 4 bij 15 meter, maar minder kan ook (3 bij 13). Als je twee of meer banen aanlegt, kan je voor de afscheiding van de baan dun touw gebruiken (1 à 3 mm volstaat). Een terreinafbakening is altijd handig om te voorkomen dat de ballen (of boules) naast het veld of op de weg terechtkomen. Daarvoor kan je een rand van stenen of houten bielzen voorzien.

Stap 3. Waterafvoerende laag, fundering en toplaag

Een petanquebaan bestaat uit: een toplaag, een fundering en een waterafvoerende laag (voor een goeie drainage). Het terrein moet lichtjes hellend zijn. De toplaag bestaat uit 2 à 3 cm leem, ingewalst met 1 cm grind. Voor de fundering zijn sintels of lava geschikt (maximum 25 mm). Als de oppervlakte al uit beton of chape bestaat, volstaat dat als ondergrond. Als waterafvoerende laag neem je grof zand (minimum 20 cm dik).