Een oprit aanleggen: kies je voor grind, asfalt of klinkers?

Een oprit aanleggen: kies je voor grind, asfalt of klinkers?
Een oprit aanleggen is dikwijls een van de laatste dingen die aan bod komen bij een nieuwbouw. Toch verdient dit de nodige aandacht want een oprit bepaalt mee het aanzien van je huis. Het is het eerste wat mensen te zien krijgen wanneer ze op bezoek komen. Een oprit aanleggen is een hele klus die je goed moet voorbereiden. Opritten krijgen het hard te verduren en moeten lang meegaan. Opritten aanleggen doe je met grind, asfalt of klinkers. Afhankelijk van je voorkeur en je budget kies je de optie die het best bij je past.

Een goede voorbereiding is half werk

Een fraaie oprit sluit aan bij je tuinaanleg en moet degelijk zijn omdat er regelmatig auto’s over rijden. Een oprit combineer je ook dikwijls met beplanting zoals struiken of bomen dus denk vooraf goed na over afmetingen en materialen. Je doet er goed aan om een plan uit te tekenen en van daaruit te vertrekken. Voor materiaal en gereedschap kan je terecht bij de doe-het-zelfzaak in jouw buurt.

Een oprit aanleggen met grind

Een oprit wordt zwaar belast door de auto's die erop geparkeerd staan. Om te beginnen moet je dan ook een goede fundering aanleggen om verzakkingen of ongelijkheden te voorkomen. Voor de fundering wordt meestal gebroken puin gebruikt. Hiervan moet je een laag van 20 à 25 cm voorzien die je met een trilplaat aantrilt. Je kan ook kiezen voor splitplaten die geschikt zijn om hogere drukbelasting op te nemen. Zij zorgen voor een waterdoorlatende, stabiele en spoorvrije oprit. Daarna strooi je het grind uit. Je voorziet best een laagdikte van 5 à 6 cm. Pro’s: goedkoop, mooi, rustgevend, gemakkelijk te herstellen, onderhoudsvriendelijk en eenvoudig aan te leggen Contra’s: heel gevoelig voor vervorming, vuil (sommige soorten), lawaaierig, regelmatig onderhoud nodig, kantopsluiting (rechtopstaande scheidingsrand) nodig

Een oprit aanleggen met asfalt

Een oprit met asfalt bestaat uit een draagkrachtige onderfundering (grond), een fundering (zandcement, mager beton, gebroken puin of steenslag), een onderlaag in asfalt en een bovenlaag (of toplaag). Asfalt is tegenwoordig ook in verschillende kleuren verkrijgbaar. Pro’s: verharding (geen oneffenheden) en relatief goedkoop in aanleg en onderhoud Contra’s: gevoelig voor vervorming (spoorvorming, door boomwortels), de bovenlaag wordt groffer na verloop van tijd, korte levensduur

Een oprit aanleggen met klinkers

Klinkers zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren, getrommeld of niet getrommeld, uitgewassen,... Aan keuze geen gebrek. De opbouw bij een oprit met klinkers bestaat uit: een draagkrachtige onderfundering (grond), een fundering (zandcement, mager beton, gebroken puin of steenslag), de straatlaag in zand waarop de klinkers geplaatst worden, de klinkers en ten slotte de voegvulling met zand of een voegvullingsproduct. De klinkers kunnen geplaatst worden volgens verschillende legpatronen. Er zijn waterdoorlatende klinkers verkrijgbaar om regenwater af te voeren. Er bestaan twee soorten waterdoorlatende klinkers: de poreuze betonstraatstenen, waarbij het water door de poriën van de straatstenen wegsijpelt en de waterdoorlatende verbandstenen, waarbij het water door de voegen tussen de klinkers afwatert. Pro’s: heel duurzaam, mooi, uitgebreid assortiment, gemakkelijk te herstellen Contra’s: kantopsluiting noodzakelijk, minder stapcomfort, gevoelig voor vervorming Heb je verder nog vragen? Neem dan contact met je Hubo-doe-het-zelfzaak. Hubo staat altijd klaar voor tips en advies.