Een multimeter gebruiken

Een multimeter gebruiken
Een multimeter is een musthave voor elke elektricien. Ook in de gereedschapskoffer van een ervaren klusser mag dit meetapparatuur niet ontbreken. Lees hier hoe je een multimeter zelf correct en veilig kan instellen of gebruiken.

De aankoop van een multimeter

Gebruik de basisfuncties van een multimeter

Bij de aankoop van een multimeter heb je eerst en vooral de keuze tussen een analoge of digitale meter. Al moet vermeld worden dat analoge meters stilaan verdwijnen, aangezien het prijsverschil met een digitale meter te verwaarlozen valt. Ga alvast voor een digitale multimeter en vermijdt afleesfouten. Naast de keuze tussen een digitale of analoge multimeter, dien je ook een keuze te maken in de functionaliteiten van het toestel. Een professionele gebruiker verlangt veelal meer mogelijkheden (zoals: capaciteit, temperatuur of frequentie) dan een doe-het-zelf klusser.

Een eenvoudige multimeter is slechts uitgerust met de meest noodzakelijke basisfunctionaliteiten (zoals weerstand, stroomsterkte en spanning). Duurdere modellen bestaan uit meer mogelijkheden en beschikken vaak ook over extra lange en demonteerbare meetsnoeren.

Een multimeter gebruiken: De basisfuncties

1. De weerstand nagaan

Een eerste functionaliteit is de weerstand van een toestel meten. Door de weerstand te meten kan je nagaan of de bekabeling van een toestel of circuit nog in goede staat is. Voor dat je begint te meten schakel je de stroom uit! Vervolgens zet je de multimeter op de hoogste ohm-waarde en verlaag je stelselmatig de waarde tot dat je een nauwkeurig resultaat krijgt.

2. Spanning meten

Een tweede basisfunctionaliteit is het meten van de spanning. Voorkom ongelukken en meet steeds of er nog spanning op het circuit staat. Hoe doe je dit nu? Stel de multimeter eerst in op ofwel AC (wisselstroom) of DC (gelijkstroom). Begin ook hier met de hoogste waarde en daal geleidelijk aan af voor een correct resultaat.

3. Stroomsterkte controleren

De derde meetoptie is de stroomsterkte (aangegeven door I) en wordt uitgedrukt in ampère (A) of in milliampère (mA). Ampère geeft de grootte van de elektrische stroom weer. Het verbruik van je circuit meten kan handig zijn om de juiste bekabeling en zekeringen te kiezen. Het meten gebeurt op dezelfde manier als de spanning of weerstand. Start met de hoogste stand en verlaag de waarde tot dat je een nauwkeurig resultaat bekomt. Let wel op bij hogere stroomsterktes. Indien je een sterkte van meer dan 10 A wil meten, hoef je vaak de meetsnoeren via een andere poort te verbinden.