Een keukenwerkblad van natuursteen onderhouden doe je zo!

Natuursteen, zoals graniet of arduin, wordt zeer vaak gebruikt in de keuken. Een werkblad uit natuursteen in je keuken is echter niet zonder risico’s. Natuursteen is naast een stijlvol materiaal, ook een kwetsbaar materiaal en vraagt voor extensief onderhoud. Ontdek hoe je best je natuursteen onderhoudt!

Natuursteen is niet zo maar natuursteen

Er worden meerdere soorten natuursteen gebruikt voor keukens. Zo worden stenen zoals blauwsteen, graniet, arduin en composiet regelmatig verwerkt in keukenbladen. Elk van deze materialen heeft een unieke samenstelling waardoor ze op een specifieke manier behandeld moeten worden. Natuursteen komt doorgaans in gepolijste (glad en glanzend), gezoete (glad en mat) of gevlamde (grof en mat) vorm voor.

Door deze verschillende verschijningsvormen kunnen de stenen qua uiterlijk wat op elkaar lijken. Voor de behandeling is het echter van groot belang dat je goed weet uit welke steen je werkblad bestaat!

Hoe behandel ik mijn werkblad?

Graniet vraagt om een specifiek onderhoud, zeker in het begin. Vetten en zuren zoals citroen en azijn zijn schadelijk, maar ook zaken zoals tomaat kunnen plekken veroorzaken! Voor de dagelijkse reiniging gebruik je best detergent of zuiver water. Daarnaast dien je twee maal per jaar de steen te impregneren om zo de gevoeligheid voor zuur op termijn te verminderen. Een goede behandeling in het begin is dus belangrijk om kwaliteit op lange termijn te verzekeren. Op te merken hier is dat graniet absoluut niet met aceton behandeld mag worden!

Het onderhoud van een arduinen werkblad en een werkblad in blauwsteen verloopt hetzelfde. Voor het dagelijks onderhoud volstaat het om het werkblad te reinigen met een gewoon afwasproduct. Jaarlijks moeten beide stenen behandeld worden met lijnzaadolie. Wel moet je rekening houden dat deze behandeling het werkblad iets donkerder kan maken.

Tot slot zijn er werkbladen uit composiet. Composiet is geen volledige natuursteen, maar is een mengeling van kunststof en natuursteen gebonden door hars. Composiet is in zekere mate vlek-, kras- en hittebestendig. Dagdagelijkse voedingsproducten zullen bijvoorbeeld geen vlekken achterlaten. Voorts is composiet gemakkelijk in onderhoud. Dagelijks reinigen met water of standaard afwasproducten volstaat hier.

23/09/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

B
Bas

Kan iemand mij vertellen waar deze barkrukken beschikbaar zijn???!!! Reportage : Een keukenwerkblad van natuursteen onderhouden doe je zo!