DIY planten stekken: een antwoord op al je vragen & een stappenplan

planten stekken

Treden jouw planten soms uit hun voegen en weet je niet wat je daarmee moet? Dan is het tijd om je planten te stekken. In een paar stappen creëer je heel wat extra groen in huis, vind je misschien wel een nieuwe hobby & hoef je niet telkens te twijfelen in de bloemenwinkel ‘of dat plantje wel in dat potje zal passen’.

www – alles over het wat, wanneer & waarom

Wat is dat, planten stekken?

Een plant stekken is eigenlijk niet meer of minder dan je plant ‘vermeerderen’. Als je je plantjes gaat stekken creëer je als het waren een plantenfamilie, en dat zonder een cent extra te betalen, wat wil je nog meer? De populairste plant om te stekken is zonder twijfel de pannenkoekplant.

familie van pannenkoekplanten
Niets leuker dan een zelf gekweekte plantenfamilie! Foto bij houzz.com (Pinterest).

Waarom zou ik mijn planten stekken?

Een andere vraag die je je misschien stelt, is waarom je dat zou doen & niet gewoon een plant zou bijkopen. Dat het budgettair interessant is, gaven we hierboven al aan, maar er zijn nog voordelen. Zo ben je zeker dat je planten op een natuurlijke manier zijn gegroeid, zonder pesticiden, heb je er misschien een nieuwe hobby bij of kan je zelfs je eigen plantjes cadeau doen? Bovendien zijn heel wat planten ook luchtzuiverend!

Wanneer stek je je planten het best?

Je kan je planten het hele jaar door stekken, al zal je merken dat het dan niet altijd even vlot gaat en je kleintjes minder snel groeien & ontwikkelen. Het beste moment is het voorjaar, omdat de planten dan veel licht krijgen & voldoende warmte om te groeien.

plantenstekjes in glaasjes
Licht is erg belangrijk om je planten te laten groeien. Zegt fotosynthese je nog iets? Foto bij intratuin.nl (Pinterest).

Na een tijdje is je plantje klaar om in de grond te steken. Als de wortels 5 tot 10 cm lang zijn, zijn ze er klaar voor. Is het een grote plant? Dan tel je er nog een paar cm bij.

Hoe doe je dat?

Planten stekken is niet alleen populair omdat mensen van groen houden & op zoek zijn naar nieuwe bezigheden, het is ook helemaal niet zo gek moeilijk. Als je dit stappenplan* volgt, baadt je woning binnen de kortste keren in het groen. Je hebt bovendien niet meer nodig dan een schaar of mesje, kleine glaasjes, kleine bloempotjes & wat potgrond.

pannenkoekenplant stekken
Hoe meer stekjes, hoe meer vreugd! Foto bij blog.mytastefulspace.com (Pinterest).
  1. Snij de ‘babyplantjes’ af, zo dicht mogelijk bij de moederplant.
  2. Zet het stekje in een glaasje water, zodat de wortels kunnen ontwikkelen. (Vergeet niet het water regelmatig te verversen!) Dat proces duurt ongeveer 1 tot 3 weken.
  3. Ten slotte is het tijd om de stekjes, die nu plantjes zijn geworden, te verpotten. Kies je favoriete bloempotjes uit & laat je helemaal gaan!

*Dit stappenplan is gebaseerd op de pannenkoekplant, maar kan je ook voor veel andere plantjes gebruiken.

04/02/2021

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?