3x DIY-inspiratie om gemakkelijk je interieur mee te pimpen

diy-ideeën, diy-wooninspiratie, fles

Nog wat DIY-inspiratie nodig om je tijdens die donkere dagen met iets leuks bezig te houden? Koppel het aangename meteen aan het nuttige door zelf aan de slag te gaan met het knutselen van woonaccessoires: een toffe namiddagactiviteit voor jou én het fleurt eensklaps je interieur op! Wij geven alvast onze 3 favoriete DIY-ideeën. Welke vind jij het leukst?

#1 – de macramé plantenhanger

DIY-decoratie met een grote impact op je interieur, maar waarvoor je maar een minimum aan tijd moet vrijmaken om zelf te maken? Dat kan met macramé plantenhangers! Je creëert in no time je eigen, hangende plantentuin! Varieer naar believen in stoffen en kleuren om ze perfect op je interieur af te stemmen.

Een leuk tip: vul de hanger met een lichtje in plaats van een plantje of voeg parels toe aan de touwen! Lees hier alvast hoe je onze eerste DIY-inspiratie zélf maakt.

DIY-inspiratie: diy plantenhanger

Wat heb ik nodig?

 • een touw in een kleur en materiaal naar keuze
 • een schaar
 • een bloempot met een leuke plant

Hoe ga ik te werk? 

 1. Knip de koorden op de juiste lengte. Baseer je daarvoor op de volgende rekensom: tweemaal de gewenste lengte van de hanger + eenmaal de diameter van je bloempot + 60 centimeter. Knip zo vier touwen. (Tip: je kunt de touwen beter wat te lang dan te kort maken, je kunt er op het einde altijd nog een stukje afknippen!)
 2. Leg alle touwen samen, plooi ze dubbel en maak er een knoop in. Je maakt de knoop aan de ‘plooikant’ zodat er een lusje ontstaat: met die lus zul je later de bloempot kunnen ophangen. 
 3. Je hebt nu acht uiteindes. Knoop de touwen in paren (2 aan 2) samen. Het is belangrijk dat alle knopen op dezelfde hoogte zitten, namelijk aan de bovenste rand van de bloempot. 
 4. Je hebt nu vier knopen. Je zult er opnieuw vier maken: knoop een touw van het ene paar samen met een touw van het paar ernaast. Ook die knopen moeten allemaal op dezelfde hoogte zitten. Tip: om een ideale positie te garanderen, kun je er best voor zorgen dat de tweede rij zich ongeveer in de helft van de pot bevindt. 
 5. Bind alle touwen onderaan samen in een stevige knoop. Et voilà: nu hoef je enkel nog je bloempot in de touwen te hangen.

#2 – zelf meubels maken

Een houten tafel, een zetel of zelfs een bed: je kunt haast alles zelf maken! Voor het ene meubelstuk moet je echter wat handiger zijn dan voor het andere. Wij hebben alvast leuke wooninspiratie waar zelfs de ònhandigste Harry iets mee kan ;-).

Wat dan? Een DIY-salontafel! Zelf een salontafel maken is lang niet altijd even moeilijk, zeker niet als je het jezelf wat gemakkelijker maakt door oude pallets te hergebruiken. Met wat geluk kun je die ergens gratis op de kop tikken. Uiteraard kun je ook je oude meubels nieuw leven inblazen: leef je uit!

Zelf salontafel maken uit pallets

Wat heb ik nodig?

 • 1 of 2 pallets, naargelang de gewenste hoogte
 • schuurpapier
 • verf of vernis. Wil je de authentieke houtlook behouden? Dan kies je voor vernis. Anders ga je voor verf in je favoriete kleur!
 • Optioneel: 4 wieltjes. Wil je een gemakkelijk verplaatsbare salontafel? Dan moet je voor wieltjes zorgen! Vergeet dan ook zeker de boormachine en de schroeven niet.
 • Optioneel: een glasplaat. Met een glasplaat heb je meer ruimte en stabiliteit om dingen op je salontafel te zetten, zoals bijvoorbeeld je wijnglas. 

Hoe ga ik te werk?

 1. Schuur het pallet op. Je wilt natuurlijk geen splinters als je je voeten op het salontafel legt! Bovendien zal ook de verf beter hechten als de pallets een schuurbeurt hebben gekregen. 
 2. Verf of vernis het pallet. 1x laag is meestal al voldoende.
 3. Bevestig de wieltjes. Boor gaatjes op de plek waar de schroeven moeten komen, zet de wielen op de juiste plaats en draai ze vast met de schroeven en de boormachine. 
 4. Snij de glasplaat op de juiste grootte en leg die op het pallet. 

Zo, nu ben je klaar om vrienden of familie uit te nodigen voor een filmavondje!

#3 – de laatste DIY-inspiratie: de magnetische messenhouder

De laatste DIY-inspiratie die we vandaag op je loslaten, is die van de magnetische messenhouder. Je hebt het ongetwijfeld al eens gezien: messen die lijken te zweven tegen de muur! Het systeem erachter is gemakkelijk: messen zijn magnetisch en worden dus gewoon door een magneet aangetrokken! Wat als we je zeiden dat je dit coole design ook eenvoudig zelf kunt maken?

DIY-inspiratie messenhouder hout & magneet

Wat heb ik nodig? 

 • een aantal schijfmagneten. Het aantal hangt af van de lengte van je plank. Zorg er wel voor dat ze groot en sterk genoeg zijn om de messen te houden. Wij raden magneten met een diameter van min. 3 centimeter aan. 
 • een mooi houten plankje. De dikte moet minstens 18 millimeter zijn, de magneten moeten er immers inpassen. 
 • een scharnierfrees
 • schuurpapier

Hoe ga ik te werk?

 1. Teken op de achterkant van de plank een horizontale lijn die perfect door het midden van de plank gaat.
 2. Duid op de horizontale lijn aan waar je magneten zullen komen. Een handig hulpmiddel: de afstand tussen het midden van twee magneten zou gemiddeld zo’n 5 centimeter moeten bedragen. Hoe kleiner de magneten, hoe dichter ze bij elkaar moeten staan. 
 3. Boor gaten van zo”n 15 millimeter diep met de scharnierfrees.
 4. Gebruik het schuurpapier om het houten plankje hier en daar nog wat op te schuren, zeker daar waar je net geboord hebt. Zo vermijd je scherpe randjes.
 5. Plaats de magneten ten slotte in de gaten en schroef er een dun plankje overheen zodat de magneten stevig op hun plaats blijven. 
13/11/2018

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?