DIY – Bomen vellen, zo moet het!

Bomen kunnen al eens voor gevaarlijke situaties zorgen bij stormweer, ze worden ziek of ze staan pal in je weg. Om risico’s te vermijden is het dus maar beter dat je ze omzaagt. Maar ook bomen vellen is niet geheel zonder risico’s. We overlopen stap voor stap hoe je dit en op een veilige manier kan doen.

Wat heb je nodig?

  • Veiligheidskleding
  • Kunststofspie
  • Hamer
  • Kettingzaag

Dit materiaal is verkrijgbaar bij je doe-het-zelf zaak.

Boom vellen in 5 stappen

Stap 1. Valrichting bepalen

Zorg dat je precies weet waar de boom zal vallen. Soms heb je geen keuze en moet je de boom in een bepaalde richting doen vallen, in andere gevallen kan je de natuur een handje laten helpen. Enkele tips:

  • Kijk naar de windrichting, want (zeker hoge) bomen vangen veel wind. Laat de wind je dus een handje helpen om je boom om te hakken. Maar het is wel verstandiger om geen bomen te vellen bij rukwinden.
  • Kijk naar de stam en probeer een boom met een overhellende stam niet naar de andere kant te doen vallen.
  • Kijk naar de kruin, de boom zal sneller vallen naar de kant van de kruin die dichter begroeid is.

Stap 2. Werkterrein voorbereiden

Ontruim het terrein, hou toeschouwers op minimum twee boomlengtes afstand en zorg dat je zelf genoeg plaats overhoudt om aan de kant te springen. Zorg dat je ook alle takken verwijdert die schade kunnen toebrengen tijdens het vallen van de boom.

Stap 3. Valkerf uitzagen

Zaag een horizontale snede in de boom, precies aan de kant waarnaar de boom moet vallen. De diepte van deze snede moet ongeveer een vijfde van de dikte van de stam zijn. Vervolgens maak je een tweede, schuine zaagsnede. Je begint boven de eerste zaagsnede te zagen en werkt naar het einde van de eerste zaagsnede toe. De hoogte van de zaagsnede mag nooit hoger zijn dan de diepte.

Stap 4. Valsnede zagen

Nu ga je de valsnede zagen, horizontaal tegenover de valkerf. Je zaagt in de richting van de valkerf, maar stopt enkele centimeters voor je de valkerf bereikt. Zo ontstaat een kantelpunt (of baard) om de valbeweging van de boom in gang te zetten.

Omdat de boom precies in de richting zou vallen die jij wil, moet je ervoor zorgen dat de baard overal precies even breed en ongeveer waterpas is. Stop met zagen wanneer de baarddikte ongeveer een tiende bedraagt van de dikte van de stam.

Zaag de valsnede niet in een keer, want dan zal je kettingzaag blijven vastzitten onder het gewicht van de stam. Zaag tot je zaag in de stam verdwijnt, en houdt de snede met een spie, om vervolgens verder te zagen.

Tip: zorg dat de snede waterpas is, zo verhinder je dat de boom draait tijdens zijn val.

Stap 5. Zetje geven

Sla een spie in de valsnede en slaag ze dieper met de hamer. Normaal gezien zal je boom omvallen. Gebeurt dit niet meteen, dan gebruik je een extra spie. Van zodra de boom begint te vallen, stap je schuin achteruit. Blijf niet recht achter de boom staan, zo ben je in veiligheid wanneer de stam zou terugslaan.

Belangrijke tip: als je verschillende bomen moet omzagen of als de boom dichtbij het huis van de buren staat, raden we je aan om een gespecialiseerde firma in te schakelen.

 

28/12/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

K
Klaas

Hmm, ik heb er zelf wel eens aan gedacht om het zelf te doen in mijn tuin. De boom zou in principe (naar mijn inschattingsvermogen) gewoon moeten kunnen vallen. Toch heb ik er iemand voor langs laten komen om het risico niet te nemen. Nu ik dit zit te lezen, hij deed wel exact deze stappen.