DIY: boeket bloemen maken om jouw interieur op te fleuren

boeket bloemen (zelfgemaakt), modern, worden vastgehouden

Je interieur wat opvrolijken met een zelfgemaakt boeket bloemen? Dat wordt opscheppen geblazen! Dankzij deze handige tips zorg jij ervoor dat zowel jijzelf als je bezoekers helemaal onder de indruk zijn van die prachtige boeketten in je woonkamer.

De beste kleuren en vormen voor een boeket bloemen

Je wilt natuurlijk alleen maar de mooiste bloemen en bladen in je boeketje. Toch kies je beter niet lukraak voor de eerste de beste exemplaren. Houd vast en zeker de volgende zaken in het achterhoofd:

 • Kies veel verschillende soorten bloemen. Dat geeft je boeket wat meer diepte en karakter.
 • Mix bloemen met veel en weinig bloemblaadjes. Zo krijg je wat afwisseling.
 • Zorg voor een goede mix tussen kleurrijke bloemen en groene bladen. Tegenwoordig is het erg mode om je boeket bloemen weinig bladgroen te geven.
 • Ga voor een oneven aantal bloemen.
ton sur ton bloemen
Werk je ton sur ton (toon op toon), dan krijg je een elegant boeketje.

Wat de kleuren betreft, ben je eigenlijk helemaal vrij. Werk toon op toon en kies dus van dezelfde kleur verschillende tinten, werk met compleet tegenovergestelde kleuren of mix & match gewoon van alles wat: het is helemaal aan jou. Laat je creativiteit de vrije loop!

Gebruik de juiste techniek

De populairste – en ook eenvoudigste – manier om een boeket bloemen te maken? De korenschooftechniek. Dankzij die techniek maak jij in amper zeven stappen het allermooiste boeket!

 1. Sorteer de bloemen. Maak een stapel van groene stengels met bladen en een stapel van de eigenlijke bloemen. De exemplaren die ergens beschadigd zijn, gooi je natuurlijk weg.
 2. Maak de onderste helft van de stelen schoon. Dat wil zeggen dat je daar alle bladen afhaalt. Waarom? Anders liggen die onderste bloembladen de hele tijd in het water, waardoor ze afsterven. En zo blijft je boeket niet mooi!
 3. Neem een bloem in je linkerhand. Leg er een tweede bloem links voor, zodat ze kruisen. Herhaal dat voor elke nieuwe bloem.
 4. Wordt het wat moeilijk om een bloem langs links toe te voegen? Draai af en toe het boeket mee met je hand, in wijzerzin dus. Dan heb jij alweer wat plaats over.
 5. Is je boeket bloemen mooi rond en vol? Werk de onderkant dan nog af met wat bladen.
 6. Maak met een touwtje een knoop rond het bindpunt. Dat is het snijpunt van de verschillende takken: daar waar het boeket het smalst is.
 7. Snij de onderkant van de stelen schuin af met een scherpe snoeischaar. Waar precies? Neem het boeket onder het touw vast met je hele hand. Vlak daaronder knip je.

Opgelet: ben je linkshandig? Dan werk je andersom en neem je de bloemen dus in je rechterhand.

wild boeket
Je boeket hoeft niet per sé strak te zijn. Tegenwoordig is de asymmetrie zelfs mode, net als bloemen van verschillende hoogtes kiezen.

Zo, dat zijn de belangrijkste tips voor een mooi DIY boeket bloemen. Aarzel zeker niet om verschillende groottes en hoogtes van bloemen te mixen: vandaag hoeft alles heus zo clean niet te zijn. Al beslis jij dat natuurlijk helemaal zelf! Benieuwd hoe je je boeketje zo lang mogelijk mooi houdt? Volg dan deze 7 tips!

28/06/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?