DIY – vlekken uit tapijt verwijderen

Hoe kan je vlekken uit tapijt verwijderen? Mensen met kinderen of huisdieren kennen het probleem maar al te goed. Gelukkig bestaan er enkele handige schoonmaaktrucjes…

Efficiënt vlekken verwijderen

Als je net een vlek hebt gemaakt, wacht je best niet om absorberende keukenrol op de vlek te deppen om te vermijden dat het vocht in de vezels van de stof dringt. Als het al te laat is, moet je eerst stofzuigen om het stof te verwijderen (anders maak je misschien kringen). Daarna ga je met een vochtige spons en een beetje zeep over de vlek. Wrijf en maak hierbij kleine cirkelbewegingen.

Enkele trucjes wanneer je er niet in slaagt om…

… een wijnvlek te verwijderen

Doe geen zout op een wijnvlek, want zout fixeert de vlek! Wrijf ook niet met warm water over de vlek, want ook warmte fixeert de vlekken.

Als je de wijn net hebt omgestoten, dep je eenvoudigweg met een vochtige doek en een beetje zeep op de vlek. Je kan de vlek ook besprenkelen met bloem of maïzena. Spuitwater zou ook wonderen doen…

Om oudere of hardnekkige wijnvlekken te verwijderen, gebruik je witte azijn. Laat de azijn een uur intrekken en spoel af.

… een vetvlek te verwijderen (olie, boter, maquillage, enz.)

Let op: vetvlekken mag je niet nat maken!

Leg keukenrol op de vlek en strijk erover met een warm strijkijzer. Verwijder de rest van de vlek met een doek geweekt in ammoniakwater.

Als dit niet werkt, gebruik je een aggresievere ontvlekker.

… kaarsvet te verwijderen

Begin met zachtjes over het kaarsvet te schrapen met een spatel of een lepel. Leg vervolgens keukenrol op de vlek en strijk er met een warm strijkijzer over. Als de vlek vettig blijft, gebruik je een doek die is geweekt in ammoniakwater.

… moddervlekken te verwijderen

Laat het slijk eerst drogen en gebruik vervolgens een borstel. De sporen verwijder je vervolgens met zeepwater. Je kan ook zachtjes wrijven met ammoniakwater en vervolgens de vlek afspoelen. Tip: ook water met citroensap geeft vaak goede resultaten.

… kauwgom te verwijderen

Maak de kauwgom hard met een zak gevuld met ijsblokjes. Verwijder vervolgens de harde kauwgom met een spatel of een lepel. Als er nog vettige sporen overblijven, wrijf je over het tapijt met ammoniakwater.

… chocoladevlekken te verwijderen

Koud water volstaat vaak om een chocoladevlek te verwijderen. Maar bij hardnekkige vlekken wrijf je over de droge chocolade met een doek geweekt in zeepsop. Als de vlek dan nog niet weg is, wrijf je met een beetje ammoniakwater of witte azijn over de vlek.

… inktvlekken te verwijderen

Inkt verwijder je met citroensap met zout. Je kan ook alcohol van 90° of alcoholazijn gebruiken op tapijten met natuurlijke vezels.

Voor gekleurde inktvlekken, kan je proberen om een laag mosterd op de vlek aan te brengen. Laat de mosterd een of twee uur intrekken, droog vervolgens af en spoel af. Weet wel dat mosterd sporen kan nalaten. Als dit het geval is, moet je de sporen deppen met een doek geweekt in citroensap.

… vlekken van markeerstift of rode vruchten te verwijderen

Zit de vlek op een tapijt met natuurlijke vezels, dan dep je de vlek met een doek geweekt in citroensap. Herhaal dit proces, tot de vlek volledig verdwijnt.

Op synthetische vezels dep je de vlek met azijnwater. Was de vlek uit en spoel af. Als de vlek blijft, gebruik je een agressievere ontvlekker.

Veel succes!

26/12/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

C
ChristieJuicy

I often visit your website and have noticed that you don’t
update it often. More frequent updates will give your page higher
authority & rank in google. I know that writing content takes a lot of
time, but you can always help yourself with miftolo’s tools which will shorten the time of creating an article to a few seconds.

B
BestEsther

I have noticed you don’t monetize your website, don’t waste
your traffic, you can earn extra bucks every month.
You can use the best adsense alternative for any type of website
(they approve all websites), for more info simply search in gooogle: boorfe’s tips monetize your website

Bekijk 1 andere vraag over dit project