De boom in! – Een boomhut bouwen, enkele tips

Een boomhut bouwen is makkelijker dan je denkt! Wat heb je nodig? De juiste plannen, een goede handleiding en een klein beetje durf. Homeproved zet je alvast op de goede weg!

Op zoek naar plannen?

Je ziet de laatste tijd de gekste en de leukste ontwerpen voor boomhutten opduiken. Een hut in de vorm van een piratenschip, een molen, een vuurtoren, een troon, een spookhuis, fort, auto, vogelnest, vliegend tapijt of vliegtuig… je kan het zo gek nog niet bedenken of het bestaat!

Boomhut maken? Op internet zijn heel wat gratis plannen voor coole boomhutten te vinden. Ook in het boek “De boom in! Bouw je eigen boomhut” van David Parfitt vind je twaalf inspirerende ontwerpen voor boomhutten voor kinderen van alle leeftijden. Bij elk houten speelhuisje wordt uitgelegd hoe je de juiste boom kiest, de juiste materialen vindt en de hut stap voor stap bouwt.

Een goede boomhut bouwen? Enkele tips

  • Als er één tip is die je zeker niet over het hoofd mag zien, dan is het veiligheid wel. Zorg dat je de boomhut bouwt in een sterke en gezonde boom met diepe wortels. Controleer ook dat de takken sterk genoeg zijn om het gewicht van de boomhut te dragen. Ook jouw kinderen moeten veilig in de hut kunnen spelen.
  • Een boomhut hoeft niet groot te zijn. In jouw eigen tuin bouw je best een kleine hut. Kinderen springen al een gat in de lucht met een bescheiden speelhuisje en je bouwt de hut op een paar weekends tijd.
  • Als je het jezelf niet te moeilijk wil maken, opteer je best voor een hellend dak in plaats van een puntdak. Ook een goed en waterdicht dak van zeil behoort tot de mogelijkheden.
  • Gebruik recyclagemateriaal. Je vindt overal wel panelen of voorwerpen die een uniek karakter kunnen geven aan jouw boomhut. Verwijder wel oude nagels, zodat jouw kinderen zich niet kwetsen. Voor de dragende structuur van de boomhut (palen en dwarsbalken) kies je best wel stevig hout.
  • Gebruik palen. Het is niet nodig dat de boom de hele boomhut ondersteunt. Als je geen geschikte boom hebt in de tuin, kan je het huisje met stevige palen in de grond verankeren. Om de stevigheid van de boomhut te garanderen, maak je voor elke paal een put van minstens 75 cm diep. Als de paal in de put geplaatst is, vul je deze met beton. Het nodige materiaal vind je bij jouw doe-het-zelfzaak.
  • Beschadig de boom zo min mogelijk. Hoe minder schroeven en nagels de boom doorboren, hoe beter. Denk er ook aan om voldoende grote gaten in de boomhut te voorzien voor takken, zodat de boom de kans krijgt om verder te groeien.
  • Denk aan de veiligheid. Zorg dat het ontwerp een goede reling heeft en vermijd touwladders.
  • Bouw de boomhut beneden en installeer de hut daarna pas in de boom. Dit is een gemakkelijke en veilige werkwijze.
  • Met schuurpapier kan je de scherpe hoeken en kanten afronden, zo vermijd je schaafwonden bij de kinderen.
26/06/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

IV
Ineke van Velzen

Beste heer of mevrouw,

Voor de Vlaamse omroep VRT (één) doen we research voor een item naar mensen met een originele boomhut in België.
Het zou een wekelijks item zijn in een reportageprogramma waar we mensen met een originele boomhut zoeken en een mooi verhaal.
Bijvoorbeeld een oma en opa die de boomhut speciaal lieten bouwen voor hun kleinkinderen…

We zoeken dus originele boomhutten met een fijn verhaal.

Vriedelijke groet

Ineke van Velzen
Ineke.vanvelzen@vrt.be
Produktie en research VRT
+32 2 741 53 23
0476/514 580