Composteren met een compostvat: tips & tricks voor een goed gebruik

Composteren met een compostvat: tips & tricks voor een goed gebruik
Heb je geen al te grote tuin en weet je niet meteen waar je je tuinafval kwijt moet? Dan is een compostvat zeker iets voor jou! Het is de perfecte plaats om kleine hoeveelheden tuin- en keukenafval in te droppen. Zo bespaar je niet alleen op vuilniszakken maar help je ook de natuur een handje. Composteren in een compostvat is namelijk een van de meest ecologische methodes om je biologisch afbreekbare afvalresten te verwerken.

Een efficiënt compostvat staat op de juiste plaats

Het gebruik van een compostvat valt op geen enkele manier te vergelijken met dat van een vuilnisbak. Om goed te kunnen composteren, moet je rekening houden met enkele voorschriften. Laten we eerst de plaats van het compostvat onder de loep nemen: 
  • Zet het compostvat op een zonnige plaats in de tuin, zodat het minstens een paar uur zon per dag krijgt. Zo warmen de afvalresten sneller op en gaan ze ook sneller afbreken.
  • Plaats het compostvat op enkele tegels, zodat het niet in de grond zakt.
  • Maak het jezelf gemakkelijk en kies voor een plaats die niet te ver van de keuken verwijderd is. Zorg ook voor voldoende ruimte rondom rond, zodat je de compost gemakkelijk kan bewerken.

Zorg voor voldoende luchtcirculatie en ‘gevarieerd afval’

compostvatOm het compostvat goed zijn werk te laten doen, is het belangrijk dat je voor voldoende luchtcirculatie zorgt. Doe dit door een bodemlaag aan te leggen van dennennaalden, resten van fijne takjes, houtsnippers,… Gebruik je het compostvat voor de eerste keer, dan voorzie je best voldoende tuin- en keukenafval, zodat de temperatuur snel op peil is. Denk er ook aan genoeg te variëren: wissel af tussen groene afvalresten (met een hoge vochtigheidsgraad: bladeren, schillen, gras,…) en bruine (droog afval zoals snoeihout en gehakseld hout). Grote afvalresten, zoals de schil van appelsienen, snijd je het best in kleinere stukken. Tip: aangezien luchtcirculatie zo belangrijk is, is het aangewezen om twee à drie keer per week het compostvat extra te beluchten met de bijgeleverde beluchtingsstok. Prik de stok op een vijftal plaatsen in het composterend materiaal, draai een kwartslag en trek hem weer naar boven.

Minstens een half jaar wachten op eerste oogst

Afval omzetten in vruchtbare compost vraagt tijd. Met een compostvat moet je, afhankelijk van de buitentemperatuur, zes tot negen maanden wachten om de verteerde afvalresten te oogsten.  Gebruik daarvoor het luik, of nog handiger: neem de volledige mantel weg. Gebruik de onverteerde afvalresten wanneer je het lege compostvat hergebruikt.