Buizen isoleren: warmteverlies vermijden in de winter

Buizen isoleren: warmteverlies vermijden in de winter
Met de winter in aantocht worden de dagen snel korter en loeren de koude temperaturen om de hoek. Via buizen en leidingen gaat er heel wat energie verloren. De remedie hiervoor is buizen isoleren wat voor extra isolatie zorg. Hieronder leggen we uit hoe je dat doet. Buizen isoleren is niet alleen interessant om warmteverliezen tegen te gaan, maar ook om te voorkomen dat de inhoud bevriest. In de meeste huizen bevinden de buizen zich in de kelder. Van daaruit gaan ze naar de verwarmingselementen. Een meter niet-geïsoleerde buis van 17 mm waarin water van ongeveer 70° C stroomt, verliest ongeveer 60 Watt warmte. En dat is zonde, ook al omdat de cijfers op je energiefactuur de hoogte in gaan.

Wat heb je nodig?

Materiaal
  • Polyethyleenschuimbuizen
  • Buisisolatietape
  • Lijm
  • Wikkelisolatie
Gereedschap
  • Cutter
  • Meter
Al dit materiaal vind je bij jouw doe-het-zelfzaak.

Buizen isoleren: voorbereiding

Vooraleer je naar de winkel gaat, meet je de dikte van de buizen met een meter. Er is isolatiemateriaal in verschillende formaten verkrijgbaar. Hoe dikker de isolatielaag, hoe meer je bespaart. Vanaf 1 cm bespaar je ongeveer 50% en bij 2 cm is dat 70%. Voor bochten en aansluitingen koop je best wikkelisolatie.

Buizen isoleren: het isolatiemateriaal plaatsen

Zorg dat de holte in de isolatie overeenkomt met de diameter van de buis. Begin altijd met isoleren op een recht stuk, en laat de verschillende delen goed op elkaar aansluiten. Plaats de isolatie rond de buis. Daarna lijm je de buisisolatie dicht en sluit je de naden af met buisisolatietape.

Buizen isoleren: bochten, hoekverbindingen en T-verbindingen

Voor een bocht kan je met een cutter kleine V-vormige inkepingen snijden aan de binnenbocht van de isolatiebuis. Daarna is de isolatie eenvoudig om de bocht te plooien. Bij een hoekverbinding snij je twee isolatiebuizen schuin af en plak je ze met lijm tegen elkaar. In geval van een T-verbinding isoleer je eerst de doorlopende buis. Ter hoogte van de aftakking snij je met een cutter een V (zo breed als de isolatiebuis). Daarna isoleer je de aftakking met een stuk isolatiebuis waaraan je een punt hebt gesneden die in de V past.