Buitenverlichting plaatsen: stappenplan

Buitenverlichting plaatsen doe je om twee redenen: om ongewenste gasten af te schrikken of om sfeer op je terras of in je tuin te creëren. Je kan de verlichting zelf installeren: ontdek hier hoe je dat doet!

Juiste buitenverlichting kiezen

Voor buitenverlichting gebruik je speciaal daarvoor gemaakte lampen. Let erop dat je in de winkel de juiste lamp koopt. Er zijn heel wat modellen in verschillende stijlen verkrijgbaar. Veiligheid is een van de belangrijkste aandachtspunten: tuinverlichting moet immers bestand zijn tegen weer en wind en ook koude temperaturen.

Gevel- en tuinverlichting

Er zijn twee soorten buitenverlichting: gevel- en tuinverlichting. Gevelverlichting wordt gebruikt om je terras te verlichten of dieven op een afstand te houden. Tuinverlichting zorgt voor een gezellige sfeer wanneer het donker wordt. Beide soorten maken gewoonlijk gebruik van een (automatische) licht- of bewegingssensor.

Buitenverlichting plaatsen: gevelverlichting

Als je de buitenverlichting hoog aan de gevel bevestigt, zal er meer licht verspreid worden. Hallogeenlampen geven een feller licht dan gloeilampen. Tegenwoordig is led tuinverlichting meer en meer  in opmars. Werk je met een schakelaar? Plaats die dan binnenshuis.
De armatuur bevestigen doe je met schroeven en pluggen. Boor met een steenboor op de juiste hoogte gaten in de muur. Plaats de armatuur, indien mogelijk, waar de elektrische kabel uit de muur komt. Zo hoef je geen kabels op je gevel te bevestigen. Wanneer je ze toch nodig hebt, gebruik dan speciale klemmen om ze te bevestigen.

Tuinverlichting zorgt voor gezelligheid

Wanneer je tuinverlichting plaatst, moet je de ondergrondse kabels beschermen met een isolerende huls. Plaats de kabels op een diepte van zo’n 60 cm. Je voorziet het beste een waterdichte aftakkingsdoos tegen je gevel van waaruit de verbindingen met de verschillende lampen vertrekken. Heb je lantaarns gekozen? Veranker ze dan stevig in de grond. Je doet er goed aan om een betonnen voet te voorzien. Er zijn ook spots verkrijgbaar die je met een pen in de grond steekt.

29/04/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?