Bomen snoeien: stappenplan

De beste periode om bomen te snoeien is tussen mei en eind september. Bomen staan dan volledig in blad en de sapstroom is heel actief. Je doet er goed aan om één keer in de drie jaar te snoeien. Ontdek het stappenplan voor een mooi resultaat.

Gezondheid van de boom

Bomen snoeien doe je om een nette en fris ogende tuin te verkrijgen. Ook om een doorgang te maken, kan het handig zijn om takken te verwijderen. Maar bij het uitvoeren van deze klus moet je ook rekening houden met de gezondheid van de boom die je onder handen neemt. Gewoon in het wilde weg snoeien is dus geen goed idee.

Bomen snoeien tijdens de zomer

Als je een boom snoeit, ontstaan er wonden die vanzelf moeten helen. En daarvoor heeft een boom energie nodig. Tijdens de herfst en winter hebben bomen al hun energie nodig om bijvoorbeeld bladeren te krijgen of te verliezen. De actieve sapstroom tijdens de zomer zorgt ervoor dat de gesnoeide boom sneller zal herstellen.

Bomen snoeien: aandachtspunten

Bomen snoeien doe je met de nodige zorg en aandacht. Hieronder volgen een aantal richtlijnen die je niet uit het oog mag verliezen.

  • Snoei alleen takken met een diameter die kleiner is dan 10 cm.
  • Verwijder maximum 20% van de bladeren want anders ontstaat er een onevenwicht tussen de wortels en het blad.
  • Bij jonge bomen snoei je het teveel aan takken en twijgen zodat de andere takken voldoende plaats krijgen om zich te ontwikkelen.
  • Het tuingereedschap moet voldoende scherp zijn. Een perfecte snoeibeurt bevordert het genezingsproces van de wonde.
  • Snoei nooit een tak vlak tegen de stam weg want anders riskeer je het levende weefsel te beschadigen.
11/06/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?