Betonvloer: hoe scheuren herstellen?

Betonvloeren worden meer en meer gebruikt. Niet alleen in kelders en op terrassen treffen we ze aan, maar ook in de woonkamers en keukens. Ze zorgen dikwijls voor een strakke uitstraling en geven je interieur een design look. In een betonvloer kunnen er scheuren ontstaan. Ontdek hier hoe je ze zelf herstelt.

Scheur uitbeitelen

Om te beginnen moet je de scheur uitbeitelen en iets breder maken dan ze oorspronkelijk was. Daarna stofzuig je de scheur zodat de mortel zich perfect kan hechten. Om de betonvloer te herstellen, gebruik je het beste gietmortel: ideaal voor het opvullen van gaten en spleten. Smeerbare mortel kan ook dienstdoen en is vooral handig voor pobleemzones (zoals hellingen).

Betonvloer: mortel maken en aanbrengen

Meng één deel cement en twee delen metselzand en voeg er een bindmiddel aan toe zodat je een kneedbaar mengsel krijgt. Daarmee kan je de uitgebeitelde scheur opvullen. Je doet het beste wat water in de scheur zodat de mortel niet te snel opdroogt.
Zorg ervoor dat de scheur volledig is opgevuld en gebruik een truweel om de mortel aan te brengen. Aan de oppervlakte strijk je de mortel glad, maar let erop dat hij een beetje hoger komt dan de vloer. Nadat de mortel een uurtje heeft gedroogd, kan je hem volledig glad strijken. Met een plakspaan maak je het oppervlak volledig egaal.

Waterafstotend product gebruiken

Betonvloeren absorberen gemakkelijk vocht. Het is dan ook raadzaam om op je afgewerkte betonvloer een waterafstotend product aanbrengen. Je kan daarvoor verschillende producten gebruiken. Breng twee lagen aan voor een goede hechting en voorzien een droogtijd van zo’n 2 à 3 uur.

24/06/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

MD
Marie de Jonge

Bedankt voor het delen! Sinds kort zit er een scheur in mijn betonvloer en wil deze natuurlijk zo snel mogelijk weggewerkt hebben. Ik ben overigens wel benieuwd naar wat het beste bindmiddel is om te gebruiken in het mengsel.

  HH
  Hanne Homeproved

  Dag Marie,

  Gelukkig is zo’n scheurtje wegwerken niet per sé moeilijk of veel werk! Wat het bindmiddel betreft: wij raden je een middel aan op basis van polymeren of latex. Zo krijgt het mengsel een ideale consistentie!

  Groetjes,

  Hanne
  Homeproved

Bekijk 1 andere vraag over dit project