Bakstenen gevel reinigen

Als je gevel er proper en schoon uitziet, zal jouw ganse woning een frisse uitstraling krijgen. Hoe ga je te werk om jouw gevel te reinigen? Homeproved legt het stap voor stap uit.

Verschillende behandelingen

Last van vlekken, algen, mossen, onkruid of graffitisporen op jouw buitenmuren? Er bestaan verschillende methodes om bakstenen gevels te reinigen.

 • Product aanbrengen met een borstel.
 • Stoomreiniging. Door een hogedrukreiniger of stoomgenerator wordt stoom geproduceerd die op het gevelvlak wordt gespoten onder lage druk. Deze techniek is enkel effectief voor lichte vervuiling van het geveloppervlak.
 • Chemische reiniging. Het product wordt aangebracht met een borstel, werkt vervolgens even in en kan tenslotte worden afgespoeld met water.
 • Nevelstraaltechniek. Deze gespecialiseerde techniek verwijdert verflagen, coatings en vuil van de ondergrond met behulp van waterstralen onder druk.

Gevelreiniging met zandstralen wordt niet meer toegepast omdat zandstralen de steen beschadigen.

Wat heb je nodig?

 • Borstel
 • Roller
 • Hogedrukreiniger
 • Afdekzeil
 • Ladder
 • Aangepaste behandelingsproducten (anti-mos of waterdichte coating, optioneel)

Zelf je gevel reinigen, hoe doe je dat?

 • Stap 1: Algemene gevelreiniging. Om het meeste vuil van de muur te verwijderen, zoals afbladderende verf of muurbegroeiing gebruik je een reinigingsproduct en een borstel. Ook een hogedrukreiniger behoort tot de mogelijkheden en is handig om snel hardnekkig vuil te verwijderen en de kleinste plaatsen goed schoon te spuiten. Voor het gebruik van de hogedrukreiniger bestaat een aangepast product dat olie, vet, roet, stof, algen, schimmels en emissievervuilingen van steen- en aluminiumgevels, stenen terrassen en andere steenoppervlakken verwijdert. Dit product moet je met water vermengen en op de muur spuiten. Toch moet je hierbij opletten dat je niet alle voegen uit de bakstenen gevel spuit met een hogedrukreiniger. Na het reinigen moet je de gevel 48 uur lang laten drogen door hem af te dekken met het afdekzeil, zodat de beschermende laag zijn werk kan doen.
 • Stap 2: Behandeling tegen mos. Vervolgens moet je de muur behandelen tegen mos. Koop een anti-mosproduct in jouw doe-het-zelfzaak, breng het aan volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en laat het inwerken. Daarna moet je de muren opnieuw afspuiten met de hogedrukreiniger.
 • Stap 3: Waterafstotende behandeling. Een waterdichte laag maakt je gevel waterafstotend. Zo voorkom je dat vuil in de stenen dringt. Vraag in jouw doe-het-zelfzaak welke producten geschikt zijn voor jouw gevel en volg de aanwijzingen op de verpakking.

Gevel reinigen: tips

 • Tip 1: Zitten er geglazuurde bakstenen in je gevel, dan moet je die afplakken voor je met de reiniging van de gevel begint. Bij een chemische reiniging verliezen ze namelijk hun blinkende bovenlaag.
 • Tip 2: Hou bij de keuze van bakstenen rekening met de reinigingsmogelijkheden van de bakstenen. De bezande stenen die vaak gebruikt worden in pastoriewoningen zijn moeilijk te reinigen, want hun nuances gaan snel verloren.
 • Tip 3: Maak je gevel waterdicht, zo bescherm je de gevel tegen verkleuring en verleng je de levensduur van de bakstenen.
13/09/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

MD
Maickel de Ruijter - LNQ

Kijk, dit is nou een perfect voorbeeld van een goed, informatief artikel. Niet veel uitgebreide tekst, direct en to-the-point! Echter mis ik nog één stukje informatie in de blog: De gevel raakt vervuild door mos, maar ook fijnstof en smog is vaak een grote boosdoener voor onze muren. De fijnstof en het mos kruipt in de voegen die daardoor kunnen barsten. Goed dat jullie doe-het-zelvers waarschuwen voor de voegen! Dit zie ik vaak voorkomen bij ons schoonmaakbedrijf uit Leiden.

Groet,

Maickel – LNQ

P
PatsNanny

Prix Du Kamagra Belgique Thepsy buy cialis Clubtubs Prix Kamagra 10 Mg

Bekijk 1 andere vraag over dit project