Zo verwijder je behangpapier snel en efficiënt

Ben je uitgekeken op de kleur van je muren en wil je je muren opnieuw behangen? Bij het verven kan je je muren gewoon overschilderen, maar bij het behangen heb je dat voordeel niet: je zal eerst je oude behangpapier moeten verwijderen. Moeilijk is dat niet, maar het vraagt wel wat tijd.

Dit heb je nodig

  • Eerst en vooral heb je spullen nodig om je behangpapier goed nat te kunnen maken. Je kan daarvoor een stoomapparaat huren of kopen, maar een emmer met lauw water en een spons werken even goed.
  • Qua gereedschap heb je een gereedschapskist en een plamuurmes nodig.
  • Je zal ook een behangperforator of een schuurmachine nodig hebben.
  • Tot slot heb je een ladder nodig om in de hoogte te werken en een zeil om je vloer te beschermen.

Behangpapier verwijderen: de voorbereiding

Bescherm je vloer door ze af te dekken met een zeil. Eventueel kan je dit vastplakken aan de plinten, zodat het zeil goed blijft liggen. Schakel daarna de elektriciteit uit en verwijder schakelaars, stopcontacten en haakjes. Vergeet ook niet om loshangende elektriciteitsdraden te voorzien van domino’s aan het uiteinde, zodat ze niet nat worden.

Behangpapier verwijderen stap voor stap

  • Begin met het perforeren of opschuren van het behangpapier. Op die manier maak je kleine gaatjes in het behangpapier, waardoor het water beter doordringt en het behang gemakkelijker loskomt. Je kan deze stap overslaan, maar dan komt het papier veel moeilijker los.
  • Maak het behangpapier goed nat. Voor grote ruimtes gebruik je daarvoor liefst een stoomapparaat, in een kleine ruimte kom je met emmer en spons toe. Hoe dan ook ga je best strook per strook te werk.
  • Wacht een paar minuten tot het water goed is ingetrokken. Daarna kan je het behangpapier aftrekken met behulp van je plamuurmes. Krijg je een bepaald stuk behangpapier niet goed los, schuur het dan opnieuw en maak het opnieuw nat. Ga niet te ruw te werk, je wil je muren immers niet beschadigen.
  • Nadat je al het behangpapier hebt verwijderd blijven er altijd een aantal lijmresten achter op de muur. Was je muren met proper water en gebruik een harde borstel om die laatste restjes weg te krijgen.
  • Heb je bij het verwijderen van het behangpapier je muren beschadigd, dan repareer je dit eenvoudigweg met een muurvuller.
24/04/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?