5 winterplanten voor een kleurrijke wintertuin

5 winterplanten voor een kleurrijke wintertuin

De winter nadert met rasse schreden. De dagen worden korter, kouder en grijzer. De bomen en struiken in je tuin verliezen hun bladeren, de bloemen sterven af, … De kale boel die overblijft, nodigt allesbehalve uit voor een wandelingetje door de tuin, toch? Niet als het van deze winterbloeiende planten afhangt! Zij trekken zich niets aan van vorst en maken met hun brede waaier van kleuren korte metten met het saaie wintergrijs in je tuin.

1.     Zomereik

‘What’s in a name?’ In tegentelling tot wat je zou denken, is de zomereik een boom die in de winter prachtig in leven blijft. De bladeren variëren van roodbruin (bij jonge bomen) tot donkergroen en hebben een leerachtige, glanzende textuur.

2.     Schijnhulst

Als je op zoek bent naar een makkelijk snoeibare winterhaag, is schijnhulst – of ‘osmanthus heterophyllus’ – de ‘way to go’. Schijnhulst wordt ongeveer anderhalve meter hoog en blijft altijd mooi groen. In april krijgt schijnhulst geurende, witte bloemen.

3.     Winterjasmijn

Is er in je tuin nog een plekje vrij bij een hek of muur? Plant er dan winterjasmijn tegen! De gele bloemetjes van de winterjasmijn – of ‘jasminum nudiflorum’ – blijven de hele winter uitbundig aanwezig in je tuin, zelfs wanneer het vriest.

4.     Magnolia

De stevige takken en leerachtige bladeren van de magnolia zijn uitstekend gewapend tegen vorst en zware sneeuw. In het voorjaar krijgt deze plant grote, witte bloemen die een heerlijke geur in je tuin verspreiden.

Tip: Bescherm jonge magnolia’s de eerste jaren met stro of coniferengroen.

5.     Helleborus

Met bijnamen als ‘kerstroos’ en ‘stinkend nieskruid’ kan deze plant moeilijk anders dan opvallen in je tuin. Helleborus is een ijzersterke, vorstbestendige plant met bloemen die talloze kleurvarianten hebben. Maagdelijk wit, romantisch roze, vuurrood, botergeel en zwart zijn er slechts enkele van! Heb je nog geen helleborus in je tuin? Geen nood! Tijdens de winter zijn deze opvallende winterbloeiers volop te koop.

 

30/11/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

M
Marlies

Zonde dat het nog niet gesneeuwd heeft. Had zelfs de meubels winterklaar gemaakt voor een mooi effect te krijgen met blauwe ledverlichting erop. Heeft nog niet mogen baten.