5 tips om je huis winterklaar te maken

5 tips om je huis winterklaar te maken

Nog enkele dagen en de herfst is officieel begonnen! Tijd om heerlijke boswandelingen te maken, paddenstoelen te plukken, kastanjes te roosteren, … en je woning winterklaar te maken. Door je huis extra te beschermen tegen winterweer voorkom je niet alleen schade, maar bespaar je ook heel wat energie. Enkele tips om koning winter straks te slim af te zijn:

1. De verwarming ontluchten

Verwarming ontluchten

Je verwarming heeft maandenlang toegekeken langs de zijlijn, maar zal binnenkort weer op volle toeren moeten draaien. Door je radiatoren te ontluchten, ben je zeker dat ze straks hun maximale rendement halen. Begin altijd bij de radiator die zich op de hoogste verdieping bevindt. Vergeet ook niet om je verwarmingsketel tijdig te laten controleren.

2. De schoorsteen vegen

Schoorsteen vegen

Je schoorsteen laten onderhouden door een erkende schoorsteenveger is niet alleen jaarlijks verplicht, maar ook goed voor je portemonnee én je gezondheid. Een propere schoorsteen verbetert namelijk de ventilatie van je woning. Zo bespaar je niet alleen energie, maar verklein je ook het risico op CO-vergiftiging.

3. Waterleidingen beschermen

Omwikkel waterleidingen en kranen die zich buiten, in de garage of de kelder bevinden met isolatiemateriaal. Zijn er waterleidingen die je tijdens de winter zelden of niet gebruikt? Laat de leidingen helemaal leeglopen en sluit de kranen daarna af.

4. Gaatjes en kieren dichten

Gaatjes en kieren dichten

Controleer of er tocht langs je ramen en deuren binnenkomt. Dicht eventuele gaten en kieren met tochtstrips of siliconen.

5. De dakgoten schoonmaken

Dakgoot schoonmaken

Bladeren, mos en takken in je dakgoten verhinderen een goede doorstroom van regenwater en werken op die manier lekken in de hand. Zeker wanneer het vriest kunnen lekken voor hardnekkige vochtproblemen zorgen. Maak je dakgoten daarom regelmatig vrij van bladeren en ander afval. Vergeet ook niet om te controleren of er niets in de regenpijpen zit dat water blokkeert.

24/09/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?