Wapen jezelf tegen een hittegolf: 5x verkoeling voor binnen

vrouw met koude fles tegen voorhoofd

Een heerlijk frisse woning waar je verkoeling kan vinden tijdens een hittegolf… het kan tijdens de zwoele zomermaanden een hele opgave zijn. Enkel en alleen door eraan te denken, glijden de zweetdruppels al langs onze rug. Wil jij ook koste wat kost die okselvijvers vermijden? Met deze 5 tips lukt het je zeker!   

1. Ramen best open of dicht ?

zon schijnt door open raam

Op een hete dag, laat je jouw ramen en deuren overdag best gesloten!

Het blijft een eeuwige discussie. Wat is nu het beste bij warm weer: je ramen en deuren wagenwijd openzetten of juist dichthouden?

Wel, beschik je over een airco dan is het antwoord eenduidig: hou ramen en deuren ten allen tijde gesloten. Een airconditioningsysteem neutraliseert namelijk het effect van het buitenklimaat. Laat je de ramen en/of deuren openstaan, dan doe je de werking van je airco teniet.

Geen airco beschikbaar? Dan is het aangeraden om overdag de ramen gesloten te houden. Anders haal je de warmte gewoon van buiten naar binnen. Een heerlijk briesje kan soms goeddoen, maar de temperatuur binnenshuis stijgt hierdoor. Enkel ’s morgens en ’s avonds, wanneer het buiten kouder is dan binnen, kan je best alles openzetten om te verluchten.

2. Beperk het gebruik van (elektrische) apparaten

vlees op barbecue

Binnenshuis koken doet de temperatuur al gauw enkele graden stijgen. De ideale moment dus om de barbecue aan te steken!

Stroom genereert warmte… zoek je verkoeling, vermijd dan om elektrische apparaten te gaan gebruiken. Begin bij het begin: doof alle lampen. Die stralen immers veel warmte af. Schakel ook je tv, computer, koffiezetapparaat, stofzuiger, enz. uit. Ja, echt volledig uit… want ook in stand-by doen ze de temperatuur stijgen. Gelukkig is er toch nog een voordeel verbonden aan een hittegolf: je hebt een uitstekend argument om je huishoudelijke taken uit te stellen!

Binnenshuis koken is ook nadelig voor de temperatuur: vandaag dus geen warme maaltijd! Nee, maak liever een koud gerecht zoals een slaatje of kook gewoon buiten… wie kan er immers nee zeggen tegen een gezellige barbecue?

3. Drastische temperaturen = drastische maatregelen ?! 

uitschuifbaar zonneluifel

De beste resultaten bekom je uiteraard door te gaan isoleren: een dikke isolatielaag in je dak, muren en vloer houdt de meeste warmte buiten in de zomer (én binnen in de winter).

Had je eerder gedacht aan een minder drastische aanpak? Zonnewering langs buiten vangt gelukkig ook al veel warmte op: een zonnescherm of rolluiken zijn daarvoor het efficiëntst. Verticale screens zijn dan weer perfect wil je vermijden dat je veranda een ware broeikas wordt.

Binnenzonwering zoals gordijnen, jaloezieën of shutters zijn minder doeltreffend omdat de zonnestralen pas achter het glas worden tegengehouden. Toch raden we je aan ook deze gesloten te houden: want alle beetjes helpen!

4. De slaap vatten dankzij je DIY airco

verkoeling met airco tegen wandDe hitte komt een heerlijke nachtrust niet ten goede… een airco aanschaffen is echter vaak een (te) dure aangelegenheid. Maak dan van je ventilator een geïmproviseerde airco. Het probleem met een gewone ventilator is dat de warme lucht wordt rondgestuurd zonder die af te koelen. Vul daarom een aantal flessen met water en zet ze een tijdje in de diepvries. Plaats de bevroren flessen daarna voor je ventilator: die zal de gekoelde lucht die wordt afgegeven door de flessen verspreiden. Ideaal dus voor een fris briesje! Let wel dat je de flessen in een container plaatst die aan de onderkant gesloten is, wil je niet wakker worden met een plas onder je bed.

Tip: Airco’s verbruiken veel energie. Wil je de voordelen, maar niet de dure energiefactuur? Goed nieuws, de lucht-luchtwarmtepomp is een geschikt energiezuinig alternatief!

5. En dan is er nog… de vloeibare verkoeling

4 soorten fruitlimonade

Lukt het nog steeds niet om verkoeling te vinden? Dan zit er maar 1 ding op: de vloeibare verfrissing opzoeken. Met extreme temperaturen is veel drinken altijd de boodschap. Alcohol mag, maar enkel met mate. Je droogt hierdoor namelijk sneller van uit. Let ook op met dranken die rijk zijn aan cafeïne (thee, koffie) en suiker (cola en andere frisdranken). Maak liever zelf een overheerlijke limonade met vers fruit. Zo blijf je zeker voldoende gehydrateerd!

27/06/2018

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?