Zelf een insectenhotel bouwen in je tuin!

Zelf een insectenhotel bouwen in je tuin!
Wil jij meer insecten in jouw tuin voor meer biodiversiteit of wil je net de bijtjes redden? Dan is het hoog tijd om een insectenhotel te bouwen. Afhankelijk van de grootte van je tuin, kan je een groot of klein insectenhotel maken. Wij tonen je hoe je te werk gaat en welke beestjes je op welke manier aantrekt!

Wat heb je nodig om een insectenhotel te maken?

Afhankelijk van welke hotelgasten je wil aantrekken met je insectenhotel, heb je verschillende materialen nodig. We zetten ze per beestje voor je op een rij!

Een kamertje voor de lieveheersbeestjes

Lieveheersbeestjes schuilen liefst in dichte, natuurlijke materialen. Plaats een plankje voor een open ruimte en voorzie enkele horizontale inkruipopeningen. In het kastje kan je ook droge bladeren en takjes leggen. De lieveheersbeestjes komen overnachten in het hotel en ook in de winter zullen ze in je hotel komen rusten.

Een bedje voor de vlinders

Bij slecht weer, stevige wind en tijdens de winter hebben vlinders een plekje nodig om te schuilen. Dit doen ze al te graag in holle ruimtes en gaten. Enkele langwerpige, verticale gleuven in je insectenhotel bieden de ultieme schuilplek voor vlinders. Stop nog enkele twijgen in de kast waar de vlinders aan kunnen hangen als ze op logement komen.

Een plek voor bijen, wespen en hommels

Deze vrolijke bestuivers nestelen zich het liefst in smalle boorgaten of buisjes en holtes. Om de bijtjes, wespen en hommels een plekje te geven in jouw insectenhotel kan je bamboestokken verzamelen, gaten boren in een stukje hout of voorzie enkele rietstengels. Deze zoemers maken van deze holtes hun broedplaats. Ze maken de holtes volledig dicht met stuifmeel en als de jongen geboren worden, bijten ze zich een weg naar buiten.

Gaasvliegen op bezoek

Zet de deuren open voor gaasvliegen, ze bestrijden net als lieveheersbeestjes bladluizen en zijn niet hinderlijk. Ze gebruiken het hotel heel het jaar door als veilig onderkomen. Het liefst schuilen ze beschut van de wind, voorzie daarom enkele horizontale gleuven. Maak het deurtje van de groene gaasvliegen rood, dit trekt de beestjes aan. Leg nog een bedje van tarwestro in dit kamertje om het ze helemaal naar hun zin te maken.

Een hoekje voor oorwormen

Als laatste maak je een kamertje voor de oorwormen. Ze zijn misschien niet zo knap als de vlinders, maar ze bestrijden eveneens bladluizen en ander ongedierte. Het liefst schuilen ze in een compartiment met sparappels.

Het insectenhotel zelf bouwen

Bepaal zelf welke beestjes je graag wil aantrekken met je insectenhotel. Op basis daarvan kan je aan de slag met het bouwen ervan. Daarnaast heb je nog enkele oude planken nodig om de verschillende kistjes te maken en een boormachine om het geheel te monteren.

Waar het insectenhotel plaatsen?

Als je insectenhotel af is, is ook de plaats waar je het hangt belangrijk. Een insectenhotel hoort één tot drie meter boven de grond te hangen. Liefst op een zonnig, warm plekje in de zon. Richt de ingang van het hotel dus naar het zuiden en zorg dat het er niet kan inregenen. Let op: verf of vernis het insectenhotel niet, aangezien verf de beestjes zou kunnen afstoten.

Prachtige voorbeelden van insectenhotels[gallery link="file" order="DESC" columns="4" orderby="title" include="82577, 82576, 82575, 82574, 82573, 82572, 82571, 82570, 82569, 82568, 82567, 82566, 82565, 82564"]