Een nieuwe voordeur: waarop moet je letten?

Een nieuwe voordeur: waarop moet je letten?
Smal of breed, wit of zwart, van hout of aluminium: de voordeur wordt ook wel het visitekaartje van het huis genoemd. Welke voordeur je kiest, heeft dan ook een belangrijke impact op de eerste indruk die je woning maakt. Ben je je oude deur beu, is hij kapot of valt het ouderwetse design niet meer te redden met een frisse verflaag? Dan is het hoog tijd voor een nieuwe voordeur, die uiteraard helemaal bij jouw stijl en die van je huis past!

Het beste materiaal voor je nieuwe voordeur

Het materiaal bepaalt voor een groot deel de uitstraling van je voordeur en is ook bepalend voor de isolatie en inbraakveiligheid van je woonst. Ga dus na voor jezelf of je liever een voordeur met een moderne of natuurlijke look wilt en welk budget je voor ogen hebt. Dit zijn de materialen waar je uit kunt kiezen:
  • Hout is natuurlijk en warm, relatief betaalbaar, makkelijk te overschilderen, isolerend en recycleerbaar, maar vergt wel wat onderhoud.
  • Pvc is dan weer goedkoop, onderhoudsvriendelijk en duurzaam, maar als je eenmaal een kleur hebt uitgekozen is die moeilijk weer te veranderen. Wil je graag een houten deur maar deins je terug voor het extra onderhoud? Er bestaan ook pvc-deuren in houtnerf, waarmee je de voordelen van beide materialen combineert.
  • Aluminium deuren hebben een lange levensduur en zijn ideaal als je van een strakke en moderne look houdt. Het materiaal vergt ook weinig onderhoud, maar al die voordelen zijn te voelen aan de duurdere prijs. Een minpuntje: aluminium isoleert minder goed dan hout en pvc.
  • Staal is ten slotte sterk, duurzaam en brand- en inbraakwerend, maar opnieuw erg duur. Bovendien oogt een stalen voordeur algauw zwaar en dus minder elegant.
Let op: wil je glas in je nieuwe deur? Dan geeft dubbel of driedubbel glas natuurlijk een betere isolatie.

Inbraakbeveiliging

De meeste inbrekers komen nog altijd binnen via de voordeur. Je voordeur van een goed slot voorzien is dan ook de basis van een degelijke inbraakbeveiliging. Er bestaan ook speciale veiligheidsdeuren, bijvoorbeeld met een metalen omlijsting, die inbraak nog moeilijker maken. Niet zeker of je voordeur aan de nodige inbraakvertragende eisen voldoet? Let op het veiligheidskeurmerk.