Tips om zelf vloerverwarming te leggen

Tips om zelf vloerverwarming te leggen
Vloerverwarming wint de laatste jaren sterk aan belang. Het geeft een aangenaam warm gevoel en is kostenbesparend tegenover een traditionele verwarming. Had jij ook graag van de voordelen van vloerverwarming genoten, maar niet tegen elke prijs? Leg je vloerverwarming dan zelf! Wij geven alvast een beknopt stappenplan mee.

Het comfort van vloerverwarming

Vloerverwarming zorgt voor een aangename warmte in de woning. Doordat de warmte wordt opgenomen door de vloer, blijft de woning langer warmer en hoef je de temperatuur niet zo hoog te zetten als bij het verwarmen via radiatoren. Dit resulteert in lagere energiekosten. Merk wel op dat vloerverwarming de woning niet zo snel kan opwarmen dan radiatoren. Je hebt bijgevolg iets meer geduld nodig voor een volledig warme woning

Waar moet ik op letten bij het leggen van vloerverwarming?

Vloerverwarming kan je gerust zelf leggen. Mits enkele handige tips leg je in een handomdraai zelf je eigen vloerverwarming 1. Start met het opstellen van legplan. Een legplan geeft weer hoe de verwarmingsbuizen zullen lopen en wordt meestal uitbesteed aan een derde partij, aangezien ook de capaciteit per kring wordt nagegaan en berekend.Een legplan is vaak gratis bij aankoop van een volledig pakket 2. Terwijl het legplan wordt uitgestippeld kan je al gerust de eerste voorbereidingen treffen. Begin met het leggen van een zwarte folie, zodat opstijgend vocht al geen kans krijgt en de isolatieplaten geen beschadigingen oplopen. 3. Leg vervolgens de isolatieplaten en bescherm ze bovenaan ook met een folie. Zo bescherm je de isolatieplaten tegen het vocht van de chappe of beton dat er achteraf bovenop komt. 4. Nu kan je starten met het leggen van de vloerverwarming. Je legt de buizen volgens het legplan en start steeds vanuit de collector. Eén iemand rolt de verwarmingsbuis af, terwijl de andere persoon ze op de juiste plaats vastklikt in de isolatieplaten (met behulp van plastic clips of via speciaal voorziene matten). Voorzie ook regelmatig enkele uitzetvoegen, zo voorkom je dat de buizen worden beschadigd bij het uitharden van de chappe. Vloerverwarming zelf leggen 5. Tot slot sluit je de toe- en afvoer aan de collectoren aan en kan de chappe of beton worden gegoten. Een handige truc om problemen of verlies tijdig op te merken, is de verwarmingsbuizen op druk zetten. Wanneer de vloer wordt gegoten, kan je achteraf nagaan of er ergens verlies is op een circuit. Dit beknopt stappenplan laat je toe om zelf je eigen vloerverwarming te leggen. Bespaar kosten en ga ook zelf aan de slag!