Brandstoffen voor duurzaam bouwen

Brandstoffen voor duurzaam bouwen
Je zou graag duurzaam bouwen aan een woning, die tegelijkertijd comfortabel en gebruiksvriendelijk is? Dan is de keuze van brandstof niet evident: hoe kan je namelijk ecologie en praktisch nut met elkaar combineren? Homeproved geeft jou een overzicht van de voordelen en nadelen van het gebruik van hout, gas en stookolie voor het milieu.

Hout

De voornaamste troef van deze traditionele brandstof is zijn goedkope prijs en zijn warme uitstraling. De opslag van hout neemt echter heel wat plaats in en vereist veel werk. Hout is op zich een hernieuwbare energiebron, maar de klassieke schoorstenen en houtkachels presteren heel wat minder. Amper 20% van de warmte geproduceerd door deze verwarmingstoestellen wordt door het huis opgenomen, de overige 80% gaat meestal verloren in de natuur. Bovendien stoten verwarmingstoestellen op hout heel wat CO2 en schadelijk fijn stof uit.

Stookolie

Stookolie, mazout of huisbrandolie is ongetwijfeld de goedkoopste brandstof, maar er zijn ook heel wat nadelen aan verbonden. Naast de vieze geurtjes die mazout kan veroorzaken zorgt deze brandstof niet voor duurzame energie. Wanneer er bijvoorbeeld stookolie lekt uit de mazouttank, dan zal dit niet alleen vlekken maken, maar ook de bodem en het grondwater ernstig vervuilen. De stookolietank moet geplaatst worden in een vat waarvan de afdichting regelmatig gecontroleerd en gekeurd wordt. Bovendien stoot stookolie enorm veel CO2 en fijn stof uit die schadelijk zijn voor het milieu en de mens.

Gas en duurzaam bouwen

Aardgas en propaangas zijn multifunctioneel en kunnen gebruikt worden voor centrale verwarming, jouw sanitaire verwarming en koken. De temperatuur van deze brandstoffen is constant, precies en controleerbaar. Propaangas en aardgas zijn ook zuivere en duurzame energiebronnen. Deze gassen zijn CO2 neutraal en stoten bijna geen fijn stof uit. In tegenstelling tot stookolie, zal gas minder rook en geurhinder veroorzaken en bij een eventueel gaslek bestaat er geen enkel risico op bodemvervuiling. De gastank moet niet niet in een vat geplaatst worden, want het risico op gaslekken is veel kleiner. Bovendien is de gasinstallatie ook onderhevig aan strenge normen. Daarnaast kan je propaan en aardgas gemakkelijk combineren met hernieuwbare energiebronnen als zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen, de ideale combinatie voor een duurzame woning en ecologisch bouwen! Samengevat, als we bovenstaande brandstoffen rangschikken volgens het criteria van de milieuvriendelijkheid en gebruiksvriendelijkheid, dan staat gas bovenaan ons lijstje. Gas stoot weinig CO2 en schadelijk fijn stof uit tijdens de verbranding en zorgt voor heel wat comfort. Op die manier heeft gas een streepje voor op hout. Stookolie is erg vervuilend en kan je dus beter vermijden. Ideaal om een duurzame woning te verwarmen zijn verwarmingsketels die gas en hernieuwbare energie bronnen combineren.