Wanneer krijg je een premie voor je condensatieketel?

Een condensatieketel is milieuvriendelijk en energiebesparend, en vormt dus een welkome vervanging voor de verouderde en energieverslindende verwarmingsketel. Vandaar dat condensatieketels tegenwoordig standaard geïnstalleerd worden. Zeker in moderne woningen, waar energiebesparing vooropstaat, zit je met een condensatieketel aan de goede kant van het milieuvriendelijke spectrum. De keuze voor een condensatieketel wordt zelfs met een premie beloond door de overheid. Wanneer kun je aanspraak maken op zo’n premie? Dat lees je hieronder!

Premie voor een ‘beschermde afnemer’

Een condensatieketel installeren die werkt op aardgas, propaan of stookolie? Het kan je een aanzienlijke premie opleveren. De voorwaarde is dan wel dat je een ‘beschermde afnemer’ bent: een juridische term voor personen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas.

Andere voorwaarden

Naast het feit dat je als eigenaar van de woning ‘beschermd afnemer’ moet zijn, is ook de woning zelf verbonden aan voorwaarden om in aanmerking te komen voor een condensatieketelpremie. Het moet gaan om een woning, wooneenheid of woongebouw in het Vlaamse gewest. Bovendien moet de woning vóór 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet van de netbeheerder.

Aanvraag premie condensatieketel

Heb je een condensatieketel laten installeren én factureren door een aannemer? Dan bepaalt de datum op je eindfactuur voor welk jaar je een premie kunt aanvragen. Is die eindfactuur bijvoorbeeld gedateerd op 2015, dan vraag je een premie aan voor het jaar 2015. Het aanvraagformulier wordt vervolgens behandeld door de netwerkbeheerder. Let er wel op dat je je aanvraag tijdig aan de netwerkbeheerder bezorgt: uiterlijk twaalf maanden na de factuurdatum. Dat kan online via de websites van de netwerkbeheerder Fluvius.

Bedrag van de premie

Als de netbeheerder je aanvraag goedkeurt, krijg je een bericht met vermelding van het bedrag en op welke rekening de premie wordt gestort. De premie bedraagt 800 euro per individuele condensatieketel op aardgas, propaan of stookolie.

21/05/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?