Warm water heruitgevonden met propaangas!

Het verbruik van sanitair warm water varieert van huishouden tot huishouden. Omdat we tegenwoordig van het comfort van meerdere natte ruimtes per woning kunnen genieten, is het gemiddeld verbruik van warm water gestegen van 30 naar 60 liter warm water per persoon en per dag. Om overdadig verbruik te vermijden, kies je best voor de juiste verwarmingsinstallatie en een matig warm waterverbruik.

De verschillende systemen voor warm water productie

Gas, zoals aardgas of propaangas, is de perfecte brandstof om sanitair warm water te produceren en tegelijkertijd het milieu en jouw eigen portemonnee te respecteren. Homeproved geeft een overzicht van de meest interessante systemen op gas.

Geisers of doorstroomboilers

Met een doorstroomboiler op gas (zoals propaangas) verwarm je enkel water als je de kraan opendraait. Met dit systeem zal je iets langer moeten wachten vooraleer er warm water uit de kraan komt, maar het grote voordeel is dat je onbeperkt warm water kan verbruiken zonder energie te verspillen.

Voorraadboilers op gas

Een voorraadboiler houdt continu een bepaalde hoeveelheid water op een temperatuur van ongeveer 60°C. Het warm water loopt dus meteen uit de kraan en je kan ook op verschillende plaatsen in huis tegelijk warm water verbruiken. De hoeveelheid warm water is echter wel beperkt en het systeem is minder voordelig dan de doorstroomboiler, omdat het water ook verwarmd wordt wanneer je het niet meteen nodig hebt.

De condensatieketel op gas

Net zoals een klassieke verwarmingsketel verbrandt een condensatieketel aardgas of propaangas om warmte te produceren. In plaats van een deel van deze warmte verloren te laten gaan, wordt de warmte in deze ketel echter maximaal gerecupereerd. Deze ketel neemt de verwarming van de woning voor zijn rekening, maar ook de productie van warm water voor de keuken en de badkamer. Het systeem kan warm water meteen laten doorstromen, maar ook een voorraad warm water opslaan. Een condensatieketel installeer je even makkelijk als een klassieke gasverwarmingsketel, maar het systeem is wel een pak energiezuiniger.

De zonneboiler

Zowel uit ecologisch als economisch oogpunt is dit een ideaal systeem met een optimaal gebruikscomfort.

Een zonneboiler is een systeem dat warm water produceert op basis van zonnestralen, en dus hernieuwbare energiebronnen gebruikt. De boiler vangt zonne-energie op en verwarmt daarmee water in een reservoir. Een zonneboiler neemt ongeveer 30% van het totale jaarlijkse energieverbruik voor zijn rekening dat nodig is voor de warm water-productie van een huishouden.

Om de onvermijdelijke onderbrekingen in de energieproductie van dit systeem op te vangen, kan je de zonneboiler best combineren met een natuurlijke partner zoals aardgas of propaan.

Voor meer informatie over de verschillende verwarmingsinstallaties op gas voor de productie van sanitair warm water, neem je best contact op met een specialist in propaangas.

04/06/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?