Vier handige tips bij een grote verbouwing

Vier handige tips bij een grote verbouwing

Grote verbouwing gepland? Dat gaat vaak gepaard met heel wat stress. Maar is dat wel nodig? Wie op voorhand deze vier tips in acht neemt, zal zien dat de werken vlotter verlopen!

# 1. Maak lijstjes en nog meer lijstjes

Begin nooit lukraak aan de werken maar zorg voor een goede organisatie. Maak een stappenplan van wat er moet gebeuren. Lijst ook meteen op welke materialen en hulpmiddelen je nodig hebt en in welke hoeveelheden.

Wie tijdig aan de organisatie begint, heeft meteen ook de tijd om prijzen van verschillende aanbieders te vergelijken. Heb je bepaalde zwaardere en duurdere toestellen eenmalig nodig? Dan is huren een beter idee. Via de website Huren.nl kan je verhuurders vergelijken om zo de voordeligste prijs op de kop te tikken.

Tip: Heb je deze deze handige apps voor jouw (ver)bouwproject al geprobeerd?

lijstje maken grote verbouwing

# 2. Durf hulp in te schakelen

Het gezegde 'wat je zelf doet, doe je beter' mag in een heel aantal gevallen misschien waar in zijn. Toch zijn enkele bekwame helpende handen welgekomen voor specifieke klussen. Weet dat dit soms zelfs verplicht is. Wanneer je bijvoorbeeld structurele werken zal uitvoeren, moet je meestal beroep doen op de diensten van een architect.

Maar waar vind je die bekwame handen? Je kan allereerst beroep doen op doe-het-zelvers in bijberoep. Voor alledaagse klusjes zijn ze een goedkope meerwaarde. Voor specifieke werken blijven vakmensen natuurlijk wel aangewezen. Via het internet vind je allerhande platformen, zoals Offrea, waar je deze op het spoor kan komen

Ook nog dit: Blijf je tijdens de grote verbouwing in de woning wonen? Denk dan ook goed na over hoe je het wonen en verbouwen gaat combineren. De grote verbouwingswerken mogen immers ook niet al te hard aan de levenskwaliteit toornen. Vraag eventueel aan vrienden of familie of je korte tijd bij hen kan logeren of gebruik moogt maken van bepaalde faciliteiten.

# 3. Informeer bij jouw verzekeraar

Tijdens een verbouwing kan er heel wat mislopen. De woning kan schade oplopen, er kunnen lekken of een brand ontstaan. Of de vriendelijke helpende buurman kan van de trap donderen.... Informeer daarom vooraf naar wat jouw huidige verzekeringen dekken en welke risico’s nog ongedekt zijn. Vraag bij jouw verzekeraar na of een eventuele tijdelijke extra verzekering een optie is. Zo kan je met een gerust hart aan de slag.

afvalcontainer

# 4. Kies voor een goede afvalscheiding

Tijdens het verbouwen zal afval zich al snel ophopen. Het is belangrijk om de werkplek steeds vrij te houden en het inzamelen van afval te centraliseren. Breng je het bouwafval zelf naar het containerpark? Zorg dan voor een goede afvalscheiding. Dit maakt het eenvoudiger en bovendien kan het een fikse besparing opleveren. Zakken met restafval resulteren immers steevast in een hoger tarief.

Bij een grote verbouwing is een afvalcontainer huren meestal wel interessanter. Ook hier geldt dat afvalscheiding een aanrader is. Denk overigens ook goed na of je het afval niet kan hergebruiken. Steengruis is bijvoorbeeld handig voor het verharden van de oprit.