Zuinig verwarmen met lage temperatuur radiatoren

Zuinig verwarmen met lage temperatuur radiatoren
Lage temperatuur radiatoren worden steeds vaker geïnstalleerd om een optimaal rendement en een maximale energie efficiëntie te bereiken, met lagere energiekosten als gevolg. We zetten de voor- en nadelen van lage temperatuur verwarming even op een rijtje.

Lage temperatuur verwarming

In het verleden werd er voornamelijk verwarmd op vrij hoge temperaturen. Standaard verwarmingsketels bij centrale verwarming werkten met een keteltemperatuur van 90°C en een retourtemperatuur van 70°C. Deze hoge temperaturen werden vooral toegepast bij convectiewarmte (afgifte via wanden, radiatoren, convectoren). Door op hoge temperaturen te werken, werden ruimtes vrij snel verwarmd. Het energieverlies was uiteraard aanzienlijk: enerzijds door de hoge temperaturen (hoe hoger, hoe meer warmteverliezen) en anderzijds via de slecht geïsoleerde gebouwschil. Tegenwoordig wordt systematisch meer gebruik gemaakt van verwarming via een lagere keteltemperatuur. De vertrektemperatuur in de brander is dan niet hoger dan 55 °C en de retourtemperatuur is maximaal 45°C. Via een groter afgifte-oppervlakte is het mogelijk om de ruimte te verwarmen met een lagere watertemperatuur. Door de strengere energieprestatie eisen zal lage temperatuur verwarming in de toekomst meer en meer toegepast worden. Want: hoe lager de temperatuur, hoe lager de energieprestatie. Aangezien nieuwbouw woningen in de toekomst door hun betere isolatie, betere luchtdichtheid en slimmere ventilatiesystemen steeds minder verwarmingsvermogen zullen vragen, is de verwachting dat lage temperatuur radiatoren nog vaker toegepast zullen worden. De volgende technieken worden bij lage temperatuursverwarming onderscheiden:
  • Vloerverwarming
  • Wandverwarming
  • Plafondverwarming
  • Lage temperatuur radiatoren en convectoren.
  • Luchtverwarming via lage temperaturen.

Voordelen van lagetemperatuurverwarming

  • Energiebesparing
  • Beter comfort en stralingswarmte
  • Positief voor de gezondheid en allergieën
  • Bij vloerverwarming of wandverwarming is er geen ruimteverlies door radiatoren of convectoren

Nadelen lagetemperatuurverwarming

  • Lagetemperatuurverwarming is een trage verwarming.
  • De totale investeringskosten voor het plaatsen van dit systeem is iets hoger, omdat er een groter warmte-afgifte-oppervlak wordt voorzien. Deze meerkost wordt snel terugverdiend door het lagere energieverbruik.
  • Bij ondermaats geïsoleerde woningen, moet de temperatuur van het aanvoerwater hoger zijn.

Lage temperatuur radiatoren

Het bedrijf Radson radiatoren brengt verschillende modellen lage temperatuur radiatoren op de markt, variërend van plintradiatoren, paneelradiatoren, horizontale radiatoren tot verticale radiatoren. Mikko Iivonen, directeur R&D bij Radson Heating, legt uit wat de voordelen zijn van een lage temperatuur radiator: “Dankzij hun snelle reactie op wisselende verwarmingsnoden – snellere opwarming- en afkoeltijden, met een lager energieverbruik als gevolg – zijn deze radiatoren veel efficiënter. Bovendien werken ze op om het even welke energiebron en verliezen ze in vergelijking met andere warmtebronnen zo goed als geen warmte via de vloer. Uit een uitgebreid onderzoek naar verwarmingsmethodes is gebleken dat radiatoren die deel uitmaken van lagetemperatuursystemen tot 15 % efficiënter werken en in vergelijking met vele andere verwarmingsoplossingen een beter binnenklimaat creëren.” [gallery include="4209, 4208, 4207"]