De drie beste soorten dakisolatie op een rijtje: welke kies jij?

De drie beste soorten dakisolatie op een rijtje: welke kies jij?

Rara, zoek het verband tussen jouw dak en je thermostaat? Antwoord: het zijn niet bepaald beste vriendjes. Je kan het je thermostaat ook niet kwalijk nemen. Want wat zou jij doen als je wist dat je ’s winters tot wel 25% warmte verliest via het dak, terwijl er via deze weg in de zomer juist veel warmte binnenkomt? Juist ja, je dak isoleren. Lees hier welk soort dakisolatie jou aan een aangenaam binnenklimaat helpt.

Wist je dat ... dakisolatie vanaf 1 januari 2020 verplicht is? Investeer dus snel in het juiste isolatiemateriaal!

Dun isoleren met isolatieplaten

Op zoek naar dakisolatie die een minimum aan ruimte in beslag neemt? Dan zijn isolatieplaten net wat je zoekt! Door de hoge isolatiewaarde heb je genoeg aan dunne platen waardoor je binnenshuis niet aan plaats moet inboeten. Ze zijn makkelijk op het juiste formaat te snijden, waardoor je zowel kleine als grote daken snel bedekt hebt. Bovendien houden isolatieplaten het geluid ook aardig buiten. Zo word je ’s ochtends niet langer gewekt door geluiden van buitenaf. Vaarwel ochtendhumeur!

λ-waarde
De isolerende capaciteit van verschillende materialen wordt uitgedrukt in de lambda-waarde. Hoe lager deze waarde, hoe beter het materiaal isoleert. Hoe lager de λ-waarde, hoe minder isolatiemateriaal je nodig hebt, dus!

blauwe isolatieplaat wordt geplaatst

Glaswol voor hellende daken

Waar isolatieplaten voor zowel hellende als platte daken een oplossing bieden, is glaswol voornamelijk geschikt voor hellende daken. De gelijkenis tussen beide isolatiematerialen? Ze zijn beide zowel thermische als akoestische isolatoren. Glaswol heeft wel nog een dampscherm nodig als extra bescherming: zo komt er zeker geen vocht aan, zodat het lang intact blijft. En de brandveiligheid? Ook daar zit je met glaswol meer dan goed!

vakman met bescherming brengt glaswol aan

PUR-schuim: isolatie in de kleinste hoekjes

Kies je voor PUR-schuim, voluit polyurethaanschuim, dan ga je voor een nauwkeurige dakisolatie. Vervelende hoeken en spleetjes? Geen probleem! De isolatieschuim vult deze eenvoudig. En het is snel ... langer dan 5 minuten hoef je niet te wachten vooraleer het schuim gedroogd is. Niet verwonderlijk dat dit vaak de favoriet is van gespecialiseerde dakdekkers. Zo kan de prijs van PUR-isolatie aanzienlijk gedrukt worden tegenover die van traditionele isolatiematerialen, terwijl de isolatiewaarde uitstekend is.

vakman spuit polyurethaan op zijn plaats