Wat u moet weten over de condensatieketel

De twee meest gebruikte energiebronnen zijn stookolie en aardgas. Bij beide kunt u gebruik maken van een energiebesparende condensatieketel, waarbij door de condensatie van waterdamp in de verbrandingsgassen tot 35 procent van de energie wordt gerecupereerd. Condensatieketels beantwoorden aan de meest strikte vereisten inzake fossiele energiebesparing.

Condensatieketel werking

De warmte wordt verdeeld over de woning en de verbrandingsgassen, en verdwijnt door de schoorsteen. We weten uit de keuken dat het maken van stoom (waterkoker) energie kost. Omgekeerd levert het condenseren van stoom of waterdamp veel energie op. Als we dus de 2 m³ waterdamp, die normaal via de schoorsteen verdwijnt, laten afkoelen tot onder het dauwpunt (voor gas ± 58 °C, voor mazout ± 47 °C), krijgen we veel extra warmte (latente warmte).

Bij traditionele ketels stromen de rookgassen door een warmtewisselaar. Het CV-water stroomt door de warmtewisselaar en neemt de warmte van de rookgassen op. De warmte die hier benut wordt, heet ook wel voelbare warmte. Hoe lager de temperatuur van de rookgassen, hoe meer ze worden afgekoeld, hoe meer condensatie er ontstaat en hoe hoger het rendement van uw ketel. De rookgassen worden afgekoeld tot een gemiddelde schoorsteentemperatuur van 120 °C.

Naast deze voelbare warmte is er dus ook niet-voelbare of latente warmte. Deze is tijdens de verbranding in de vorm van waterdamp aanwezig. De volgende vergelijking schept meer duidelijkheid: bij een oude ketel (meer dan 20 jaar) is de schoorsteentemperatuur ongeveer 180 °C, bij een lagetemperatuurketel 120 °C en bij een condensatieketel slechts 10 °C boven de temperatuur van de radiatoren. U ziet zelf wat de besparing is. Bij stookolie is de latente warmte 6%, voor aardgas 11%. De energiebesparing loopt voor gas van minimum 14% tot meer dan 35% en voor stookolie van 7% tot meer dan 35%.

De voordelen op een rijtje

  • Hoog rendement door innovatieve techniek: een condensatieketel recupereert de warmte die aanwezig is in de waterdamp (condensatie) van de verbrandingsgassen – en die normaal langs de schouw zou verdwijnen – en zet die om in nieuwe warmte.
  • Zuinig: in een condenserende ketel gaat er dus geen warmte verloren. Zo bespaart u energie (en geld). Mooi meegenomen in tijden van stijgende olie- en aardgasprijzen.
  • Milieuvriendelijk: de uitstoot van giftig CO (koolstofmonoxide) en NOx (stikstofoxide), verantwoordelijk voor zure regens, wordt drastisch beperkt. Zelfs tot tienmaal minder, in vergelijking met klassieke verwarmingsketels.
  • Snelle en eenvoudige installatie: uw installateur heeft in een handomdraai uw ketel geplaatst.

Condensatieketel prijs

Een condensatieketel is dan wel een sterk staaltje technologie dat duurzamer werkt als de gewoonlijke ketel, hij blijft duur. Als prijzen voor een laag rendementsketel en een hoog rendementsketel variëren tussen de 1000 en 2000 euro, moet men voor condensatieketels rekenen op een prijs tussen de 2600 en 5500 euro.

Condensatieketel premie 2012

Let wel: door de nieuwe begrotingsmaatregelen kan u vanaf 1 januari 2012 niet langer genieten van een fiscale condensatieketel premie van de overheid als u uw oude ketel vervangt door een condenserende ketel. Daarom kan u niet meer tot 40% van de investering terugvorderen via de belastingaangifte.

 

10/01/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?