Wat je moet weten over het onderhoud verwarmingsketel

Wat je moet weten over het onderhoud verwarmingsketel
Energieprijzen blijven stijgen en het klimaat is verstoord. Het is dus onze morele plicht om energiezuinig te verwarmen. Een hogerendementsverwarmingsketel zorgt ervoor dat je comfortabel en toch betaalbaar kan verwarmen. Het onderhoud en de controle van verwarmingstoestellen is verplicht in Vlaanderen. Dit moet gebeuren door een door de overheid erkende technicus die onder meer het rendement en het CO2-gehalte controleert.

Onderhoudsregels voor een nieuw stooktoestel

Wanneer je een nieuwe cv-ketel in gebruik neemt, moet je eerst laten nakijken of het toestel milieuvriendelijk en veilig werkt en of het toestel geen gezondheidsrisico’s inhoudt, dit is een wettelijke verplichting. De keuring moet gebeuren door een erkende onderhoudstechnicus vloeibare of gasvormige brandstof. Na de keuring krijg je een keuringsrapport en vanaf dan mag je de cv-ketel in gebruik nemen.

Onderhoud verwarmingsketel in gebruik

Het is ook bij wet verplicht om jouw cv-ketel regelmatig te laten controleren. De frequentie van deze controle is afhankelijk van de brandstof die je gebruikt om te verwarmen:
  • Centrale verwarming op vaste brandstof (hout, pellets, steenkool). Je moet jouw toestel jaarlijks laten onderhouden door een vakman. Een schoorsteen moet gecontroleerd en gereinigd worden, dit mag ook door een schoorsteenveger gebeuren. Na afloop krijg je een attest.
  • Centrale verwarming op vloeibare brandstof (stookolie) met een vermogen groter of gelijk aan 20 kW. Je moet jouw toestel jaarlijks laten onderhouden door een vakman. Daarna krijg je een attest.
  • Centrale verwarming op gasvormige brandstof (aardgas, propaan, butaan) met een vermogen groter of gelijk aan 20 kW: een erkend technicus moet de ketel tweejaarlijks onderhouden. Daarna krijg je een attest.

Onderhoudsregels voor een toestel ouder dan 15 jaar

Oudere cv-ketels verslinden vaak energie. In dit geval moet verplicht een verwarmingsaudit uitgevoerd worden en na afloop krijg je een verwarmingsrapport. De gehele installatie wordt bekeken en in het rapport wordt advies gegeven om de prestaties van jouw oude installatie te verbeteren. Als een toestel niet goed rendeert, kan een nieuw verwarmingstoestel op relatief korte termijn goedkoper uitvallen.