Vijf tips voor een rationeel energieverbruik

Een rationeel energieverbruik betekent dat je een maximum aan technieken gaat toepassen om het energieverbruik in jouw woning naar beneden te halen, en dit uit ecologische en economische overwegingen. Hier zijn vijf tips om thuis op een milieuvriendelijkere manier met energie om te gaan.

1) Isoleer jouw woning

Elke woning krijgt te kampen met warmteverlies via ramen, leidingen of bouwknopen. De verschillende Belgische regio’s hebben zich geëngageerd om de CO2 uitstoot te verminderen, en zo is de thermische isolatie van nieuwbouw woningen verplicht geworden. Maar isolatie draagt ook bij tot een beter comfort van de woning en een besparing op energiekosten. Kortom, een betere investering dan een goede thermische isolatie voor uw woning bestaat er hoogstwaarschijnlijk niet!

2) Verlaag de binnentemperatuur

Verlaag de binnentemperatuur van jouw huis met minimum een graad. De dikke truiendag geeft elk jaar het goede voorbeeld! Je kan namelijk heel gemakkelijk de verwarming een graadje lager schakelen en dit compenseren met een dikke trui. Het is een heel eenvoudig gebaar, maar zo kan je ook jouw bescheiden bijdrage leveren aan de strijd tegen de klimaatsopwarming en tegelijkertijd de CO2 uitstoot doen afnemen. Bovendien bespaar je op die manier 7% op jouw jaarlijkse energiefactuur.

3) Plaats een condensatieketel om energieverbruik te verminderen

De condensatieketel behoort tot een van de nuttigste energiebesparende maatregelen. Bij een condensatieketel wordt de warmte die ontstaat bij de condensatie van gassen, zoals bijvoorbeeld propaangas, omgezet in warmte. Condensatieketels vertonen geen warmteverlies, en op die manier kan je een aanzienlijke energiebesparing doen. Bovendien wordt de uitstoot van verbrande gassen erg verminderd, waardoor de negatieve impact hiervan op het milieu uitblijft. Deze uitstoot kan tien keer minder bedragen dan bij een klassieke verwarmingsketel. Als je verwarmt op propaan zal je condensatieketel 19% minder CO2 uitstoot hebben in vergelijking met verwarming op mazout.

4) Plaats thermosstatische kranen op al jouw radiators

Dankzij thermosstatische kranen kan je de omgevingstemperatuur stabiel houden. Deze kranen gaan automatisch sluiten wanneer de gewenste temperatuur bereikt wordt. Zo kan je heel wat energie besparen.

5) Integreer systemen op hernieuwbare energie

Systemen met hernieuwbare energie, zoals een zonneboiler, zonnepanelen of warmtepompen, produceren heel wat groene energie met eigen en hernieuwbare energiebronnen als wind, zon of water. Door duurzame energie te gebruiken, verminder je het broeikaseffect en andere stoffen die schadelijk zijn voor het milieu en onze gezondheid.

24/02/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?