Radiatoren, convectoren of vloerverwarming?

Radiatoren, convectoren of vloerverwarming?

Er is niets zo onaangenaam als moeten opstaan in een koude slaapkamer, of uit de douche komen en meteen alle weldadige warmte uit je lijf voelen stromen. Een goede omgevingstemperatuur is belangrijk voor je comfort én je gezondheid. Maar er zijn verschillende manieren om het aangenaam warm te krijgen: radiatoren, convectoren, vloerverwarming … De opties op een rijtje!

Verwen je voeten met vloerverwarming

Vloerverwarming leggenVloerverwarming is enorm populair. Het biedt dan ook tal van voordelen. Zo win je enerzijds plaats aan de muur omdat de buizen netjes in de vloer weggewerkt zitten, en win je anderzijds op je energiefactuur omdat het systeem om minder hoge temperaturen vraagt. Dit is meteen ook de reden waarom het zo goed te combineren valt met een condensatieketel of warmtepomp. Verder blijf je dankzij vloerverwarming gespaard van tocht en (stof)circulatie.

Niets dan goeds dus? Dat klopt niet helemaal. Het systeem warmt namelijk trager op dan bijvoorbeeld radiatoren of convectoren. Daarom combineren veel mensen de twee: vloerverwarming voor de leefruimtes, en radiatoren voor de slaap- en andere kamers.

Radiatoren mét of zonder extra’s

Hoewel een radiator vroeger niet het meest sexy interieurelement was, is het tegenwoordig een echt designelement. Maar radiatoren hebben meer in hun mars dan mooie looks. Zo is een handige handdoekradiator een must voor elke badkamer. Bovendien kun je de oppervlakte perfect afstemmen op de ruimte die je wil verwarmen. De keuze van de afmetingen is bijna oneindig, van discrete plintradiatoren voor een kleine badkamer tot strakke paneelradiatoren voor een grote woonkamer.

Sierradiator Zehnder Vitalo

Maak kennis met de convector

Convectoren zijn misschien wel het minst bekende verwarmingssysteem. Dat is nochtans niet terecht. Ze nemen bijvoorbeeld minder plaats in dan radiatoren en zijn makkelijker bij te stellen dan hun bekendere broertjes, omdat ze minder warmte vasthouden. Het resultaat? Een efficiëntere verwarming, wat goed is voor de portemonnee. Bovendien kun je inbouwbare vloerconvectoren helemaal wegwerken, net als vloerverwarming.

Twijfel je wat het beste verwarmingssysteem is voor jouw woning? Kom eens langs in onze showrooms!

 

08/08/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?