Pro’s en contra’s van pelletkachels

Tegenwoordig gebruiken meer en meer mensen een pelletkachel om hun huis te verwarmen. Pelletkachels staan bekend als ecologisch, energiebesparend en gebruiksvriendelijk. Maat wat zijn precies de pro’s en contra’s?

Pelletkachels verspreiden een aangename warmte

Een pelletkachel verspreidt een aangename warmte in elk hoekje van een kamer. Het rendement kan je vergelijken met dat van een houtkachel en het gebruiksgemak met dat van een gaskachel.

Pellets: kleine cilinders uit de natuur

Pellets zijn kleine voorwerpen die eruit zien als cilinders en gemaakt worden uit houtzaagsel. Het zaagsel wordt samengedrukt en het hars zorgt ervoor dat de pellets één geheel blijven. Ze bevatten dus geen lijm of een ander chemisch product en vormen dus geen enkel gevaar voor onze gezondheid en het milieu. Naast pellets op basis van 100% hout, bestaan er ook die zijn samengesteld uit andere materialen (zoals maïs, zaadjes van zonnebloem of andere plantaardige substanties). Hout is nog altijd het meest efficiënt omdat het meer as produceert.

Over het algemeen geldt dat hoe meer de pellets zijn samengedrukt, hoe beter. Pellets van goeie kwaliteit vertonen geen spleten en herken je aan het feit dat ze blinken. Bovendien geven ze weinig stof af, hebben ze allemaal dezelfde grootte en beschikken ze over een kwaliteitslabel.

De voor- en nadelen van pelletkachels

Voordelen

Pelletkachels berokkenen het milieu geen schaden want ze zijn CO2-neutraal en stoten geen broeikasgassen uit. Het zijn zowel ecologische als energiebesparende verwarmingselementen en worden door heel wat Belgische producenten op de markt gebracht. Dankzij het feit dat ze lokaal worden geproduceerd, is er geen transport nodig wat de impact op het klimaat en de kostprijs ten goede komt. Bovendien creëert de productie werkgelegenheid in België en zijn we daarvoor niet afhankelijk van externe factoren, in tegenstelling tot bijvoorbeeld olie. Verder zijn pelletkachels heel gemakkelijk te gebruiken.

Nadelen

Het onderhoud van pelletkachels vraagt wat meer werk dan dat van gaskachels. Vooral in de winter is het nodig om de kachel regelmatig schoon te vegen. Het positieve is dat je er alleen een stofzuiger voor nodig hebt. Verder maakt een pelletkachel gebruik van een ventilator en een motor die wel wat geluid produceren. Ten slotte werkt een pelletkachel ook dikwijls op basis van elektriciteit, in tegenstelling tot een houtkachel. Er zijn echter ook pelletkachels die werken zonder ventilator en dus geluidsarm verwarmen.

Regionale premies

Je kan voor pelletkachels premies van de overheid verkrijgen. Daarvoor neem je best contact op met de bevoegde dienst van de Vlaamse overheid.

07/11/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?