Mannen en vrouwen gaan anders om met temperatuurregeling

temperatuurregeling

Zelfs geleerden zijn het erover eens: mannen en vrouwen verschillen nogal van elkaar. Het is amper overdreven om de geslachten in twee aparte mensensoorten in te delen. De ‘bedrading’ van mannen- en vrouwenhersenen zit namelijk fundamenteel anders in elkaar. Zo worden enkele overbekende clichés ook wetenschappelijk onderschreven. Mannen kunnen beter kaartlezen. Vrouwen zijn experts in het interpreteren van emoties. De mannengriep is geen verzinsel. En een recente om aan het rijtje toe te voegen: mannen en vrouwen gaan anders om met temperatuurregeling.

Temperatuurregeling op Venus en op Mars

temperatuurregelingVrouwen kunnen minder goed tegen de kou. Hun vet is beter over hun lichaam verdeeld, waardoor ze energiezuiniger zijn en er meer bloed naar hun belangrijkste organen stroomt. Verrassend genoeg hebben ze het daardoor net sneller koud: de uiteinden van hun lichaam krijgen minder bloed, en onze handen en voeten zijn nu net onze natuurlijke thermometers.

Graag meer cijfers? Onderzoek wees uit dat Belgen het vanaf 17,7°C koud hebben in huis. Het zal je niet verbazen dat dat gemiddelde voor vrouwen iets hoger ligt. Zij beginnen al te klappertanden bij 18°C, terwijl mannen het pas bij 17,4°C op een bibberen zetten.

Van dekentjes tot draaien aan de verwarming

temperatuurregelingDaarmee zijn we nog niet aan het einde van onze verschillenlijst gekomen. Mannen en vrouwen verwarmen zich namelijk ook op andere manieren. Drie kwart van de vrouwen kruipt onder een dekentje, terwijl slechts de helft van de mannen zijn heil zoekt in fleece. De andere helft geeft liefst gewoon een draai aan de centrale verwarming of laat de kachel een tikje harder branden (45% van de mannen kiest voor die methode, tegenover slechts 32% van de vrouwen). Een opvallende uitsmijter: mannen (12%) en vrouwen (10%) zijn allebei niet meteen geneigd om zich aan elkaar te verwarmen!

Koukleumen en warmbloeden samen onder een dak?

De perfecte temperatuur – zo cruciaal voor je comfort – is duidelijk een heel persoonlijke beleving. Toch kun je je met de juiste verwarming en thermostaat zorgeloos verwarmen.

 

21/04/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?