Ken je thermostaat en verwarm beter en goedkoper

beter en zuiniger verwarmen

Of je nu verwarmt met gas, mazout of elektriciteit, je kunt in alle gevallen energiezuinig verwarmen zonder in te boeten aan wooncomfort. Maar dan moet je je thermostaat wel omarmen als een bondgenoot. Wie z’n thermostaat door en door kent, verwarmt beter én goedkoper.

Afspraak met de thermostaat

In principe doen alle thermostaten grofweg hetzelfde. Ze schakelen de verwarming in en uit wanneer jij dat wenst. Een eenvoudige, conventionele thermostaat doet de temperatuur stijgen tot het gewenste niveau, waarna de verwarming opnieuw uitvalt. Een slimme thermostaat of draadloze thermostaat doet net hetzelfde, maar geeft je heel wat meer opties om de klimaatregeling in huis tot in de puntjes af te stellen.

Weten hóé je thermostaat werkt, is cruciaal om zuinig en comfortabel te verwarmen en op die manier energie uit te sparen. Neem een halfuurtje de tijd om de gebruiksaanwijzing door te nemen. Bekijk de mogelijke instellingen, zoals het weekschema, de vakantiemodus, de verschillende temperaturen, …ken je thermostaat

Tips om energiezuinig te verwarmen

1. Stel een nauwkeurig schema Een schema met twee temperaturen is ideaal: een warm regime voor wanneer je thuis bent en een minimumtemperatuur voor ’s nachts en wanneer je uit huis bent. 21 graden is voor de meeste mensen ideaal als comforttemperatuur. De temperatuur bij afwezigheid mag gerust enkele graden lager liggen, tot wel 14 graden.

2. ’s Ochtends mag de temperatuur gerust een tikkeltje lager dan ’s avonds. In de ochtend heeft je lichaam een lagere temperatuur, waardoor je al bij 18 graden hetzelfde comfort ervaart als bij 20 graden ’s avonds.

3. Zorg ervoor dat de verwarming een (half)uur vóór je dat thuiskomt, wakker wordt, zodat je huis al aangenaam warm is. Ga je elke dag om halfelf slapen? Beëindig het verwarmingsschema dan een halfuur op voorhand.

4. Je kunt je schema aanpassen aan elke dag van de week. Ben je nooit thuis op vrijdagavond? Dan kan de chauffage gewoon uit blijven. Wie een minder regelmatig leven leidt, kan kiezen voor een slimme thermostaat die je met je smartphone kunt bedienen

5. Verwarm zo veel mogelijk per kamer en verwarm kamers alleen wanneer je ze werkelijk gebruikt. Je laat het licht toch ook niet branden in de ruimtes waar je niet bent?

 

25/04/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?