Vrouwen baas over de ideale temperatuur in huis

Nu de winter voor de deur staat, hebben vrouwen het voor het zeggen. Uit onderzoek van Multiscope, in opdracht van Honeywell, blijkt namelijk dat de meerderheid van de vrouwen het alleenrecht hebben over de temperatuur in huis. Maar wat als ieder zijn eigen temperatuur kan beheren?

De ideale temperatuur in huis

Voor we het over de meningsverschillen, discussies en winnaars hebben, vertellen we je graag wat de meest comfortabele temperatuur in huis is. Het onderzoek toonde namelijk aan dat 20 graden de meest aangename temperatuur is in huis.

Als daar een meningsverschil over ontstaat, is dat in de meeste gevallen (71%) met de partner en in 20 procent van de gevallen met de kinderen. Naast het meningsverschil over de temperatuur in huis, wordt er ook wel eens gediscussieerd over het energieverbruik.

Waarom de vrouw baas is

Een logische verklaring voor het zeggenschap van de vrouwen over de temperatuur is dat zij vaker thuis zijn dan mannen. Ook zijn vrouwen altijd op geplande tijdstippen thuis.

Opvallend is wel dat mannen de verwarming zelf hoger zetten als ze het koud hebben, terwijl vrouwen sneller naar een deken grijpen of een warme trui aantrekken.

Discussie van de baan

Het is normaal dat er meningsverschillen bestaan over de comfortabelste temperatuur in huis. Iedereen heeft het graag warm, maar de behoefte aan warmte is voor iedereen anders. Gelukkig leven we in 2014 en is er voor (ongeveer) alles een oplossing. Dankzij de nieuwste technologieën, zoals zoneregeling, regel je de temperatuur per ruimte in huis wanneer jij dat wil. Je kan zelfs via je smartphone of tablet de gewenste temperatuur in huis regelen. Zo creëert ieder gezinslid zijn of haar comfortzone in huis, met zijn of haar ideale temperatuur.

Het onderzoek naar de verwarmingsgewoontes van Belgische huisbezitters werd uitgevoerd door Multiscope in opdracht van Honeywell. In totaal werden 612 Belgische volwassenen online ondervraagd. 51% van de respondenten is vrouw en 49% man. 

23/09/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?