Houtkachels en het milieu

Houtkachels en het milieu
De verbranding van hout doet stoffen vrijkomen die schadelijke zijn voor het milieu. Hoe we deze uitstoot tot een minimum kunnen beperken? Een goede en moderne houtkachel, droog hout, voldoende zuurstof en een hoge verbrandingstemperatuur zorgen voor een volledige en schone verbranding. Zo beperk je de milieu-impact van je kachel of haard tot een minimum.

Goed stoken is belangrijk

Rookgassen bevatten vele schadelijke stoffen zoals kooldioxide en stikstofoxide. Kooldioxide draagt bij aan het broeikaseffect en stikstofoxide is medeverantwoordelijk voor zure regen. Hoe beter je stookt, hoe minder verbranding en hoe minder schadelijke stoffen in het milieu terechtkomen. Een onvolledige verbranding is dus een van de grote oorzaken van vervuilende houtkachels. Je herkent het probleem aan een gele of oranje instabiele vlam en grijze of zwarte rook die uit de schoorsteen komt. Mogelijke oorzaken van onvolledige verbranding zijn:
  • onvoldoende luchttoevoer
  • te vochtig hout
  • te weinig ventilatie
  • een te lage verbrandingstemperatuur
Onvolledige verbranding zorgt voor onnodige schadelijke uitstoot. Hierdoor komen schadelijke stoffen als koolmonoxide, koolwaterstoffen, PAK's, dioxine en teerdeeltjes in de buitenlucht. Het zal duidelijk zijn, een optimale verbranding is belangrijk voor uzelf en voor de omgeving. Goede verbranding herken je gemakkelijk aan de stabiele, bijna kleurloze vlammen en buiten is nagenoeg niets te ruiken en zie je vrijwel geen rook.

Rendement van de houtkachel

Een andere belangrijke milieufactor is het rendement van de houtkachel. Hoe hoger het rendement van de kachel, des te minder warmte verdwijnt via de schoorsteen. Terwijl een open haard slechts een rendement van ongeveer 20% haalt, kan een moderne houtkachel tot 80% rendement halen. Een open haard verbruikt dus gemiddeld vier keer zoveel hout dan een moderne houtkachel om dezelfde aangename temperatuur te bereiken.

De allesbrander

In de volksmond wordt wel eens over een allesbrander gesproken, maar allesbranders bestaan niet. De naam doet vermoeden dat je in een allesbrander alles in kan stoken. Dit is onjuist, zorg dus dat je alleen schoon hout verbrandt in je houtkachel. Zo gaat je kachel langer mee en belast je het milieu zo min mogelijke. Auteur: Joachim Houtman