Hoe werkt een condensatieketel precies?

Hoe werkt een condensatieketel precies?
De werking van een condensatieketel is voor de meeste mensen geen parate kennis. Toch wint deze ecologische manier van verwarmen jaar na jaar aan populariteit. Wat is er nu zo bijzonder aan een condensatieketel? Net als bij een conventionele ketel worden gas of stookolie verbrand als warmtebron voor je centrale verwarming of je warm water in de badkamer. Maar een condensatieketel bereikt een veel hoger rendement omdat de warmte uit de rookgassen gerecupereerd wordt. Er verdwijnt niet langer warmte door de schoorsteen!

Besparen dankzij een condensatieketel

Een hoger rendement betekent sowieso dat je als eindgebruiker bespaart: tot 20% op je energiefactuur. Een voelbare prijsdaling! Wil je nog meer besparen? Kies dan voor een modulerende of weersafhankelijke thermostaat.

Hoe werkt een condensatieketel nu precies?

Voor centrale verwarming heb je warm water nodig. Dit water wordt verwarmd door verbrandingswarmte: door gas of stookolie op te branden, komt er warmte vrij. Maar naast warmte ontstaan er ook gassen. In plaats van die door de schouw verloren te laten gaan, kan een condensatieketel die rookgassen opvangen en laten condenseren. Op die manier haalt een condensatieketel nóg eens warmte uit de verbrande grondstoffen en stijgt de efficiëntie. Om een idee te geven: bij een traditionele verwarmingsketel bedraagt het rendement maar 88%; heel veel warmte gaat verloren tijdens het verbrandingsproces. De nieuwste generatie condensatieketels maakt daar 109% van: onvoorstelbaar, zou je denken, maar het kan.

Wat kost een condensatieketel?

Het zal je niet verbazen: zo’n hyperrendabele condensatieketel is natuurlijk duurder dan een conventioneel exemplaar. Reken zeker op zo’n 2000 euro. Je laat je het best adviseren door een ervaren installateur. Voordeel is wel dat je je investering snel terugverdient door je besparing op de energiekosten. Bovendien kun je ook rekenen op premies. De Vlaamse verbeteringspremie betaalt tot €250 terug als je een hoogrendementscondensatieketel installeert. En via de renovatiepremie kun je tot 30% van je energiezuinige investeringen recupereren.