Met infraroodverwarming haal je de zon in huis

Met infraroodverwarming haal je de zon in huis

Je herkent volgende situatie vast wel: ook al staat de thermostaat op 21°C, toch blijft dat aangename warmtegevoel achterwege. Het binnen wat comfortabeler maken zonder je blauw te betalen aan energiekosten? Dankzij de stralingswarmte die infraroodverwarming (IR-verwarming) biedt, is het net alsof jij heel de dag heerlijk in de zon zit.

Heerlijk binnenklimaat dankzij stralingswarmte

Infraroodcabine in saunacomplex
Infraroodverwarming is zo aangenaam dat ook saunacomplexen erin investeren!

Veel saunacomplexen bieden infraroodcabines aan. Niet moeilijk, als je weet dat die aangename warmte van infrarood je helemaal ontspant! Maar hoe komt het dat dit soort verwarming aangenamer aanvoelt dan klassieke convectieverwarming? Omdat infraroodverwarming werkt zoals de zon: het straalt onzichtbare warmtestralen uit. Wanneer die stralen op de personen of materialen in de kamer botsen, worden ze warm. Infraroodpanelen verwarmen dus rechtstreeks de objecten in de kamer en niet de omgevende lucht. Gevolg: de warmtestralen zorgen voor een continu aangename binnentemperatuur.

Infraroodverwarming = lager energiefactuur

Infraroodverwarming werkt op elektriciteit. Geen zorgen: dat wil niet zeggen dat je verbruik plots de hoogte inschiet. Integendeel, je bespaart er zelfs mee! Hoe dat kan? Ten eerste staat de verwarming niet op 21°C, maar is het al aangenaam vanaf 18°C. Je verwarming moet dus minder hard werken, wat scheelt in energiekosten.

Ten tweede hoeven je panelen ook niet heel de tijd op vol vermogen te werken. Meubels houden warmte immers lang vast en geven die af aan de rest van de ruimte. Bovendien warmen IR-panelen zich dankzij een slimme thermostaat alleen op waar en wanneer nodig. Ga je bijvoorbeeld 's avonds gezellig nog even lezen voor het slapengaan? Dan hoeft de verwarming niet heel de ruimte te verwarmen, maar alleen het plekje waar jij zit. Zo spaar jij alweer wat euro's uit!

Infraroodverwarming in rood schilderij
Infraroodverwarming in een schilderij? Het is perfect mogelijk!

Maar wat kost het je? Per paneel betaal je ongeveer €800 à €1000. Om je een idee te geven: je hebt ongeveer 1 paneel nodig om een ruimte van 25 m2 aangenaam te verwarmen. De investering meer dan waard dus! Zeker wanneer je over zonnepanelen beschikt is infraroodverwarming extra voordelig: je hoeft immers geen elektriciteit van het net te verbruiken. (Bijna) gratis verwarming? Check!

Meer voordelen dan energie besparen

Goed nieuws: de energiebesparing is lang niet het enige voordeel van IR-verwarming:

  • Vaak last van spier- of gewrichtspijnen? De stralingswarmte van het infraroodpaneel zal je bloedcirculatie verbeteren. Vaarwel knagende pijn!
  • Infraroodverwarming is ideaal voor wie snel last heeft van allergieën. Doordat de warme lucht niet in het rond circuleert, dwarrelt er veel minder stof rond. Byebye niezen en hoesten!
  • IR-verwarmingspanelen installeren is heel gemakkelijk: een ervaren vakman heeft er maar een dag voor nodig. Moeilijke en ingrijpende breekwerken blijven dus achterwege!
  • Huur je een appartement of woning, of ben je van plan in de nabije toekomst te verhuizen? Je hoeft de switch naar infraroodverwarming niet uit te stellen. Dit soort verwarming neem je gemakkelijk mee naar een nieuwe woonst.
  • In tegenstelling tot klassieke convectoren en radiatoren zijn infraroodpanelen een echte meerwaarde voor jouw interieur. Een mooi wit paneel aan het plafond of de verwarming subtiel wegwerken in spiegels of schilderijen: je zal de panelen amper opmerken.
Infraroodverwarming in de badkamer
Wist je dat... je infraroodverwarming perfect verstopt in bijvoorbeeld spiegels? Ideaal voor in de badkamer!

Als hoofd- of bijverwarming

Vooraleer je definitief voor elektrische infraroodverwarming kiest, moet je er wel voor zorgen dat je woning goed geïsoleerd is. Anders zal de stralingswarmte verloren gaan. Wees je er ook van bewust dat het vooral net onder of naast het verwarmingspaneel lekker warm is. Vanaf dat je eronderuit komt, voelt het iets kouder aan. Zie je het niet zitten om je volledige woning met infrarood te verwarmen, maar wil je wel van de voordelen van IR-panelen kunnen profiteren? Kies er dan voor om dit soort elektrische verwarming als bijverwarming te gebruiken voor kleinere ruimtes zoals de badkamer of hobbykamer. Daar moet de verwarming nooit echt lang op staan en je zit er meestal op dezelfde plek. Dé ideale ruimtes om van IR-verwarming te genieten, dus!