Energiebesparing met aparte thermostaatkranen

Zo’n 80% van de Belgische huishoudens heeft centrale verwarming. Veel cv installaties staan echter niet optimaal ingesteld waardoor ze ondermaats presteren of te veel verbruiken. Homeproved gaf al heel wat bespaartips om zuiniger te stoken. Tijd voor een nieuwe tip: met thermostaatkranen op de radiatoren kan je de temperatuur per kamer regelen.

Temperatuurregeling per kamer via thermostaatkranen

Alle kamers van jouw woning hoeven niet op hetzelfde ogenblik verwarmd worden: de badkamer moet ’s ochtends lekker warm zijn, terwijl een warme woonkamer ’s avonds net aangenaam is. Daarom is er nu een systeem met een zoneregeling van de temperatuur per kamer, zodat je altijd de juiste temperatuur op de juiste plaats hebt. Het draadloze systeem laat toe de temperatuur in acht verschillende ruimtes flexibel te programmeren. Zo zorg je voor energiezuinigheid en comfort tegelijkertijd.

Radiatorthermostaat

Voor een optimale regeling van de temperatuur kan de klokthermostaat worden gecombineerd met een eenvoudig regelapparaatje: de automatische radiatorthermostaat. Dit toestel is heel eenvoudig en zonder elektrische aansluiting op de radiator te monteren en bestaat uit een radiatorafsluiter met een thermisch regelelement.

In tegenstelling tot de kamerthermostaat, regelt de afzonderlijke radiatorthermostaat de warmwatertoevoer naar de radiator wanneer de kamer daarom vraagt. Zo kan je de juiste temperatuur in een bepaalde ruimte perfect in stand houden en besparen op verwarming zonder in te boeten op warmtecomfort.

Er zijn verschillende types radiatorthermostaten op de markt en veel radiatorfabrikanten leveren ook voorgemonteerde radiatoren met ingebouwde thermostaat. Daarom kan je best jouw installateur om advies vragen bij jouw aankoop.

Afstelling van de radiatorthermostaat

Optimaal comfort én energiebesparing hangen af van een goede afstelling van de radiatorthermostaat. De doorstroming van de radiatorafsluiters moet worden afgesteld op de grootte van de radiatoren en op de plaatsing van de radiatoren ten opzichte van de circulatiepomp.

Besparing

Wanneer de radiatorthermostaat op bijvoorbeeld 18 graden is ingesteld, zal deze bij stijging van de kamertemperatuur tot boven deze waarde, de warmwatertoevoer verminderen en indien nodig afsluiten. Zo bespaar je tot 30% energie!29/03/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?