Efficiënt en zuinig verwarmen: welke installatie kies je het best?

Efficiënt en zuinig verwarmen

Wegen je stookkosten ook zo zwaar door in je huishoudbudget? Je bent niet alleen. Maar als je nu op het punt staat om te bouwen of te renoveren, is het nog niet te laat. Door te kiezen voor een efficiënte en energiezuinige verwarmingsinstallatie spaar je op lange termijn makkelijk honderden euro’s uit. In dit artikel ontdek je hoe het zit met de efficiëntie van courante verwarmingsinstallaties?

Zuinig verwarmen met elektrische verwarming?

Dat elektrische verwarming effectief is, staat buiten kijf. Wil je warmte en wel nu meteen? Dan is een elektrische verwarmingsinstallatie of radiator ideaal. Maar dat betekent niet dat elektrische verwarming ook efficiënt is. Jammer genoeg staat elektrische verwarming bekend als een energiewreter …

Verwarmen met stookolie of gas

Efficiënt en zuinig verwarmenIn de stad, maar ook elders in Vlaanderen, zijn de meeste huizen en appartementsgebouwen aangesloten op het gasnet. Dan hoef je alleen nog een gasketel te installeren om van ruimteverwarming en sanitair warm water te genieten. Verwarmen met stookolie of mazout vergt een grotere investering, omdat je ook een mazouttank nodig zult hebben. Verwarming op aardgas of stookolie is relatief zuinig, toch als je voor een condensatieketel met hoog rendement kiest. De warmte van een gas- of mazoutketel is bovendien aangenaam en blijft langer hangen dan de warmte van een elektrisch vuurtje.

De kracht van de zon

Zonne-energie is hernieuwbaar en in principe gratis. Dat is mooi meegenomen, al heb je ook hier uiteraard een installatie en aansluiting op het elektriciteitsnet nodig. De installatie is niet min. Bovendien heb je wellicht meer energiebronnen nodig dan louter een zonneboiler om je water en huis te verwarmen.

Wat met hout?

Is met hout verwarmen ‘a thing of the past’? Neen hoor. Er worden dan wel geen oude houtstoven meer geïnstalleerd, almaar meer mensen verwarmen hun woning met een pelletkachel. Of je nu verwarmt met pellets, houtblokken of houtchips, deze manier van verwarmen zorgt gegarandeerd voor een gezellige sfeer in huis. En hoe zit het met het rendement? Dat wisselt nogal sterk. Informeer je dus goed op voorhand over het merk, het model en het verwachte rendement.

Zuinig verwarmen

 

17/02/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?