Duurzaam verwarmen: deze verwarmingsketels raden wij aan

Duurzaam verwarmen: deze verwarmingsketels raden wij aan
Misschien ben jij een groene jongen of een groen meisje, en droom je ervan om op een milieuvriendelijke en spaarzame manier te leven. Misschien ook niet. In elk geval is een energiezuinige verwarmingsinstallatie onmisbaar, want die is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Duurzaam verwarmen kan je energiefactuur permanent doen dalen – een onmiskenbaar voordeel in deze tijd!

Duurzame verwarmingsinstallaties

Ondertussen bestaan er al heel wat verwarmingsinstallaties die als alternatief kunnen dienen voor de traditionele ketels. Dit zijn de belangrijkste duurzame systemen op de markt:
  • condensatieketels met een hoog rendement
  • lagetemperatuurketels
  • warmtepompen
  • pelletketels en andere vormen van bio-energie

Aangenaam verwarmen met een condensatieketel

Condensatieketels met een hoog rendement zijn een zuinige en ecologische keuze voor de centrale verwarming van je woning. Ze laten je toe om met klassieke brandstoffen zoals gas en stookolie te (blijven) verwarmen, maar doen dat op een véél zuinigere en efficiëntere manier dan de klassieke ketels van vroeger. Bulex condensatieketel Hoe zo’n ultra-efficiënte condensatieketel werkt? De rook die vrijkomt bij de verbranding bevat waterdamp. Bij de overgang van die waterdamp naar vloeibaar water komt een grote hoeveelheid calorieën vrij, en dat is waar een condensatieketel gebruik van maakt. De condensatieketel recupereert de energie van de verbranding en gebruikt die om het retourwater van de radiatoren opnieuw te verwarmen. Door zijn energie vrij te geven, condenseert de waterdamp en wordt hij vloeibaar. Dat condenswater wordt dan weer naar de afvoer geleid. De hedendaagse condensatieketels zijn licht, compact en intelligent, weten de experts van Facq ons te vertellen. Op hun website Het Groene Huis lichten ze toe hoe je met een condensatieketel tot 30 procent energie kunt besparen. Junkers duurzaam verwarmen

Duurzaam verwarmen: de voordelen van een warmtepomp

Je kunt ook duurzaam verwarmen met een warmtepomp. Zo’n pomp benut de warmte die in de aarde, het grondwater of de lucht is opgeslagen, en die dus gratis is. Een warmtepomp werkt als een omgekeerde koelkast. Terwijl een koelkast warmte onttrekt aan de binnenkant van de kast en ze die afgeeft aan de ruimte waarin de koelkast staat, doet een warmtepomp net het omgekeerde. Dat doet ze aan de hand van een milieuvriendelijke koelvloeistof. In een gesloten systeem van compressie, condensatie, expansie en verdamping haalt die vloeistof tot wel 75 procent van de energiebehoefte uit de omgeving. Een uitzonderlijke prestatie! Om je woning zuinig te verwarmen met een warmtepomp, kun je voor twee derde gebruikmaken van de omgeving, en heb je dus maar één derde elektrische energie nodig. warmtepomp Meer weten over warmtepompen? Lees er meer over op hetgroenehuisfacq.be en ontdek waarmee Facq jouw woning slimmer en duurzamer kan maken.