Duurzaam verwarmen met gas, kan dat?

Duurzaam verwarmen - EcoTECplus_Vaillant

Spaarzaam omgaan met natuurlijke grondstoffen wordt almaar belangrijker. Niet alleen gaan de energiekosten gestaag de hoogte in, het is ook belangrijk om je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Vandaag wordt in België nog fervent gebruikgemaakt van aardgas. Niet alleen om te koken, maar ook om te verwarmen komt de fossiele brandstof in veel huishoudens terug. Maar aardgas is geen hernieuwbare energiebron. Is het mogelijk om er toch duurzaam mee te verwarmen? Je komt het hier te weten.

Milieuvriendelijke manieren om te verwarmen

De meeste energie in je huis gaat naar de verwarming van je leefruimtes en je sanitaire voorzieningen. Wil je energie besparen? Dan is het belangrijk om zuinig met je verwarming om te springen. Denk bijvoorbeeld aan een duurzame manier van verwarmen die zo veel mogelijk warmte genereert met zo weinig mogelijk energie. Er zijn verschillende soorten milieuvriendelijke alternatieven op de markt, zoals verwarmen met condensatieketels, warmtepompen en zonneboilers. Door voldoende isolatiemateriaal in je muren en vloeren te voorzien, zorg je er trouwens voor dat je veel minder moet verwarmen.

Duurzaam verwarmen - WGB_Serie_Brötje

Condensatieketel Brötje WGB

Duurzaam verwarmen met een condensatieketel op aardgas

Alhoewel gas een fossiele brandstof is en uitgeput kan raken, kun je er wél milieuvriendelijk mee omspringen. Door energie en warmte te recupereren, levert een gascondensatieketel een rendement op dat beduidend hoger ligt dan het rendement van een gewone cv-ketel. Dankzij het hoge rendement, heb je dus minder aardgas nodig om je huis op dezelfde temperatuur te krijgen. De hedendaagse condensatieketels zijn bovendien heel licht en compact en vergen weinig onderhoud.

Duurzaam verwarmen - EcoTECplus_Vaillant

Condensatieketel EcoTECplus Vaillant

Zonneboiler: ideale combinatie tussen duurzaamheid en comfort

Zonneboiler Aurostep Vaillant

Zonneboiler Aurostep Vaillant

Daarnaast is een zonneboiler ook een mogelijkheid om duurzaam te verwarmen. Het apparaat is de ideale combinatie tussen duurzaamheid en comfort. Een zonneboiler verwarmt water aan de hand van zonnewarmte. Door je zonneboiler te combineren met een condensatieketel op aardgas zit je nooit zonder warm water.

Voordelig voor je energiefactuur

Deze milieuvriendelijke manieren om te verwarmen zijn niet alleen geschikt voor mensen met een nieuwbouwwoning, ook bij renovatiewoningen kun je voor een duurzaam verwarmingssysteem kiezen. Op die manier bespaar je jaarlijks heel wat op je energiefactuur.

 

13/03/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?